Preskočite na glavni sadržaj

Novi filmovi Paola Sorrentina i Radua Judea na Zagreb Film Festivalu

Malo manje od mjesec dana prije početka Zagreb Film Festival, koji će se održati od 14. do 22. studenoga u kinima 'Europa' i 'Tuškanac', najavio je atraktivne filmske uspješnice u popratnim programima, među kojima su i film 'Mladost' talijanskog oskarovca Paola Sorrentina te 'Bravo!' rumunjskog redatelja Radua Judea.
vrijeme: 14.11.2015.
mjesto: London
url: http://powertothepixel.com/

Sorrentinov novi film prikazat će se u sklopu programa "Velikih 5", koji prikazuje filmove pet najvećih europskih kinematografija, Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije. U tom se filmu Michael Caine pojavljuje u ulozi umirovljenog dirigenta i skladatelja Freda Ballingera koji se u društvu najboljeg prijatelja (Harvey Keitel) odmara u elitnim švicarskim toplicama.

Dvojica prijatelja uživaju u svakodnevici prožetoj duhovitim zapažanjima o prošlosti, budućnosti i sadašnjosti, popraćenoj plejadom ekscentričnih likova iz elitnog odmarališta, glumica, modela, nogometaša i maserki. U filmu glume Rachel Weisz i Paul Dano, a pojavljuju se Jane Fonda, Paloma Faith te Luna Mijović, koju je imala glavnu ulogu u filmu "Grbavica".

Njemačku će predstavljati film "Elser" Olivera Hirschbiegela, redatelja koji je u filmu "Konačni pad" prikazao Hitlerove posljednje danime. Sada govori o Georgu Elseru, njemačkom tesaru koji je 1939. u jednoj minhenskoj pivnici pokušao izvršiti atentat na Hitlera, otkrivajući zbog čega i on nije postao poznat poput drugog atentatora na nacističkog vođu, Clausa von Stauffenberga, kojega je u jednoj od ekranizacija utjelovio Tom Cruise.

Osim što je domaćoj publici otkrio danas velike redateljske zvijezde, kao što su Andrej Zvjagincev, Sofia Coppola, Xavier Dolan, Anton Corbijn i Steve McQueen, Zagreb Film Festival i nakon što prikaže njihove prvijence nastavlja pratiti njihov rad, u programu "Ponovno s nama".

Drugu godinu zaredom taj program donosi pet filmova autora čiji su filmovi, kao prvi ili drugi u karijeri, prikazani na proteklim izdanjima festivala. Među njima je dvostruki laureat ZFF-a Radu Jude s filmom "Bravo!", vesternom čija je radnja smještena u Rumunjsku polovicom 19. stoljeća. Taj aktualni rumunjski kandidat za Oscara prati policajca i njegovog sina koji po nalogu lokalnog plemića kreću u potjeru za odbjeglim romskim robom. Dosad je već osvojio Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

U istom programu prikazat će se obiteljska drama "Glasnije od bombi"  norveškog redatelja Joachima Triera, koji je na zagrebačkom festivalu prije četiri godine predstavio film "Oslo, 31. kolovoza". Njegov prvi film na engleskom jeziku prikazuje oca (glumi ga David Byrne) i dvojicu njegovih sinova (Jesse Eisenberg i Devin Druid) dok se pokušavaju pomiriti s gubitkom supruge i majke, poznate ratne fotografkinje (Isabelle Huppert).

Filmski program Zagreb Film Festivala sastoji se od glavnog natjecateljskog programa, te desetak popratnih, među kojima su još "Moj prvi film", "Bibijada", "Bib PLUS" i drugi. (Hina)