Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Tadeja Pogačara u Splitu

U utorak, 29. rujna, s početkom u 19,30 sati, u Galeriji Kula u Splitu, otvara se izložba Tadeja Pogačara pod nazivom 'Kolonija'. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.
vrijeme: 29.09.2015.
mjesto: Split; Galerija Kula, Kralja Tomislava 10
Tadej Pogačar je umjetnik, kustos i predavač, rođen 1960. godine u Ljubljani. Studirao je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Diplomirao je 1988. godine slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, dok je postdiplomski studij završio 1990. Od 1994 do 1999 bio je glavni urednik M’ARS magazina (kojeg je izdavala Moderna galerija u Ljubljani). Od 2001 do 2004 studirao je na SCCA Centre for Contemporary Arts – Ljubljana u programu za mlade kustose suvremene umjetnosti. Pogačar je osnivač i direktor P.A.R.A.S.I.T.E. Museum of Contemporary Art, virtualne organizacije, koju je utemeljio 1993. godine i koja se može definirati kao konceptualni mobilni entitet, koja stvara specifične odnose sa organizacijama, subjektima, institucijama, socialnima grupacijama. Pogačar je i osnivač i direktor Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., nezavisne, neprofitne  kulturne institucije, koja radi programe Galerije P74 i KAPSULE, projektnog prostora i knjižare knjiga umjetnika.


Sredinom 90-ih je na ljubljanskim ulicama izveo prvi umjetnički projekt sa marginalnom grupom lokalnih beskućnica “Kraljevi ulice” (1994-1995), a potom je počeo i transdisciplinarni, kolaborativni višegodišnji projekt “CODE:RED”, koji se, između ostalog, bavi istrаživаnjimа modelа sive ekonomije i sаmoorgаniziranja marginalnih urbanih manjina.      
                                                   
Izlagao je na Manifesti 1 u Rotterdamu, 49. Venecijanskom bienalu, 27. Bijenalu u Sao Paulu, 10. Istanbulskom bijenalu, na trećem Bijenalu u Tirani, Stedelijk Museum u Amsterdamu, na Institutu umjetnosti u San Francisku, Museo de Arte Carillo Gil u Meksiko City, u NGBK i Sparwasser HQ u Berlinu, ZKM-u u Karlsrueu, u Central House of Artist u Moskvi, u Gagosian New York i Gagosian Pariz. Samostalno je izlagao u Valenciji, Beču, Berlinu, Kelnu, New Yorku, Londonu, Zagrebu, Skoplju, Klagenfurtu, Budimpešti, Ankoni, Banja Luci.  

Dobitnik je nagrade za performans Franklin Furnace Archive (2001), 2004. godine dobio je stipendiju za projekat “Shrinking Cities”, 2008. nagradu “Trend” za izuzetno dostignuće u oblasti vizualne umjetnosti, 2009. Jakopičevu nagradu – glavnu nacionalnu nagradu za likovnu umjetnost, 2012. Dobitnik nagrade i stipendije Gyorgy Kepes Fellowship ana Massachusets Institute of Technology (MIT), Boston (2012).