Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus crnogorskih filmovi u kinu 'Tuškanac'

Tuškanački filmski vikend posvećen je crnogorskoj kinematografiji. Na programu su tri filma snimljena prema romanima velikog crnogorskog pisca Mihaila Lalića.
vrijeme: 25.09.2015.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.filmski-programi.hr
 
Lalić je najznačajniji crnogorski romanopisac koji je i u domovini, nakon svojevrsna potiskivanja u drugi plan, u potpunosti revaloriziran tek o stotoj obljetnici rođenja kada je i Crnogorska kinoteka izradila nove kopije filmova snimljenih prema njegovim romanima.     

Cijenjeni redatelj Zdravko Velimirović odabrao je najvažniji i najsloženiji Lalićev roman Lelejska gora i uspio je ostvariti sugestivnu atmosferu u prikazu onoga što se protagonistu zbiva i vrlo pregledno uobličiti fabulu. Radomir Šaranović kao svoj cjelovečernji prvijenac realizira u koprodukciji sa SSSR-om (Studio Dovženko iz Kijeva) ekranizaciju prvog Lalićeva romana Svadba o sudbinama zatvorenika zatvora u Kolašinu. Ono što odlikuje film je sjajni tumač glavne uloge Dragomir Bojanić – Gidra. Najuspješnija ekranizacija Lalićeve proze je Hajka u režiji jednog od najznačajnijih srpskih filmskih autora Živojina Pavlovića, kojom ovaj kratki ciklus i završava.

Petak, 25. rujna
Revija crnogorskog filma:
Ekranizacije Mihaila Lalića
20:00 Lelejska gora (1968.); r: Zdravko Velimirović

Subota, 26. rujna
Revija crnogorskog filma:
Ekranizacije Mihaila Lalića
20:00 Svadba (1973.); r: Radomir Šaranović

Nedjelja, 27. rujna
Revija crnogorskog filma:
Ekranizacije Mihaila Lalića
20:00 Hajka (1977.); r: Živojin Pavlović

Program realiziran u suradnji s Vijećem crnogorske manjine u Zagrebu