Preskočite na glavni sadržaj

Slovenski lutkari pobjednici ovogodišnjeg PIF-a

Nakon šest festivalskih dana, međunarodni stručni žiri u sastavu Marijana Petrović (Srbija), Ivan Rajkov (Bugarska), Igor Tretinjak (Hrvatska) odlučio je Grand Prix dodijeliti predstavi 'Patka, smrt i tulipan', a nagradu za predstavu s najhumanijom porukom 'Tibor Sekelj' osvojila je predstava 'Mali plavi i mali žuti'. Dječji žiri nagradu je dodijelio predstavi 'Duga' studenata Umjetničke akademije u Osijeku.
vrijeme: 19.09.2015.
mjesto: Zagreb
url: http://www.pif.hr/

Posebne nagrade osvojila je Duga studenata Umjetničke akademije u Osijeku (za visoko estetiziranu scensku realizaciju), što je ujedno i prva njihova predstava u službenoj konkurenciji PIF-a i predstava O janjetu koje je palo s neba Naivnog kazališta Liberec za korištenje dječje igre u oblikovanju scenskih događanja u predstavi.

Nagrada za režiju otišla je u ruke Mihe Goloba za predstavu Mali plavi i mali žuti, a on je osvojio i nagradu za tehnologiju korištenu u predstavi. Nagrada za kreaciju lutaka dodijeljena je Tamari Kučinović, Maji Lučić i ansamblu osječke Duge, dok su nagradu za oblikovanje svjetla dodijelili Fabrizziju Montecchiju za predstavu Patka, smrt i tulipan. Nagradu za glazbu osvojio je Mitja Vrhovnik Smrekar, domaćoj publici poznat kao stalni suradnik Ivice Buljana, također za predstavu Patka, smrt i tulipan.

Žiri je dodijelio i pet nagrada za animaciju – izvođačkim duetima predstava Patka, smrt i tulipan (Polonca Kores, Asja Kahrimanović) i Mali plavi i i mali žuti (Miha Bezeljak i Anže Zevnik), cijelom glumačko-lutkarskom ansamblu Duge, Saši Latinoviću za predstavu Kako je izmišljeno letenje i Diani Cicmanovoj za izvedbu u predstavi O janjetu koje je palo s neba.

Festival je završen predstavom Mjesečina Anamarije Jurišić. U šest festivalskih dana publika je mogla uživati u 16 izvedbi u službenom programu festivala, brojnim programima na otvorenom, lutkarskim radionicama, filmskim promocijama, izložbama i promocijama knjiga.