Preskočite na glavni sadržaj

Bogat program splitskih kazališta u sezoni 2015./2016.

Splitska su kazališta za ovu sezonu pripremila bogat program pa će tako, uz devet koncerata i deset premijera nedavno najavljenih u Hrvatskome narodnom kazalištu, publika moći pogledati i pet premijernih predstava Gradskog kazališta mladih (GKM), dvije premijere Kazališta 'PlayDrama' i tri Gradskog kazališta lutaka (GKL).
vrijeme: 25.09.2015.
mjesto: Split

Premijerna sezona GKM-a počinje 25. rujna predstavom Bena Muira "Kako preživjeti zombi apokalipsu" u režiji Maria Kovača. Slijedi 16. listopada komedija Kalmana Mesarića "I u našem gradu", nastala u koprodukciji GKM-a i Umjetničke akademije u Osijeku i u režiji Roberta Raponje, te "Princeza na zrnu graška" Hansa Christiana Andersena u režiji Nine Kleflin 2. prosinca.

Preostale dvije premijere na repertoaru su sljedeće godine pa je za ožujak najavljen autorski projekt Darija Harjačeka i Katarine Pejović "Dica", a za svibanj "Zoe" Damira Miloša u režiji Edvina Liverića.

Na repertoaru GKM-a i ove sezone ostaju predstave "Važno je zvat se Ernešto", "Mali princ", "Heidi", "Priče iz čarobnjakovog šešira", "Kazališni sat", "Poštarska bajka", "Grumblijeve kronike" i "Šapice".

Kazalište "PlayDrama" priprema premijeru predstave "George Kaplan" jednog od najintrigantnijih suvremenih francuskih dramatičara Frederica Sonntaga. Ta je drama dosad postavljena u Danskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Francuskoj, a trenutačno se izvodi na daskama Theatre Paris-Villette. Dosad je prevedena na danski, španjolski, engleski, srpski, njemački, slovenski i ruski, a priređena je za 11 scenskih čitanja i tiskana je u tri izdanja. Djelo će postati sastavni dio "Antologije suvremenih francuskih dramatičara" koju će izdati Hrvatski centar ITI.

Zadnjeg dana listopada, 28 djece polaznika Glumačkog studija Kazališta "PlayDrama" premijerno će u režiji Anastasije Jankovske izvesti predstavu Williama Shakespearea "San ljetne noći".

Gradsko kazalište lutaka (GKL) svoju je prvu premijeru, "Moj prijatelj mačkodlak" Olje Savičević-Ivančević, odigralo prošloga ponedjeljka, a već u četvrtak, 17. rujna na programu je nova premijera, predstava "Zašto je more slano?" prema priči Mareka Bečke. Predstava će se, osim u kazalištima, izvoditi i u gradskim dječjim vrtićima i osnovnim školama.

GKL za prosinac najavljuje "Bajku o divu Mrazu" Zlatka Krilića. (Hina)