predstavljanje

Think Space - 3. ciklus


vrijeme: 24.09.2013. 18,00
mjesto: Zagreb; Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23
organizator: DAZ

Think Space program Društva arhitekata Zagreba ide dalje. Nakon dva uspješna izdanja, u utorak, 24. rujna, u Laubi, u 18 sati predstoji lansiranje trećeg ciklusa. Ovogodišnja krovna tema je 'Money / Novac', a predstavlja se i 1. natječajni zadatak 'Territories/ Teritoriji'.

Think Space, međunarodni je program u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, koji kroz seriju konceptualnih online arhitektonskih natječaja, javnih skupova i kulturnih događanja, od 2010., omogućuje razmjenu iskustava i znanja mladih profesionalaca. Namijenjen je arhitektima, studentima arhitekture, stručnjacima i studentima dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta.

Svaki ciklus se sastoji od nekoliko arhitektonskih natječaja pod zajedničkom godišnjom temom koju svake godine, u suradnji s Think Space programskim odborom, raspisuje gost kustos. Po završetku ciklusa, u Zagrebu se održava završni međunarodni skup (Nekonferencija) tijekom kojeg se održavaju prezentacije radova, diskusije sudionika, ali i svečana godišnja dodjela nagrada te izložba nagrađenih radova.

Od drugog ciklusa program uključuje i poziv za prijavu stručnih članaka koji se zatim objavljuju u digitanom i tiskanom obliku. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u završnim je pripremama i treći ciklus natječaja koji počinje u rujnu 2013.

Treći ciklus – 'Novac / Money' bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Cilj mu je pronaći mlade arhitekte i projekte koji promoviraju i predstavljaju progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije, programiranja i marketinga, a istovremeno radikalno propituju osnovne prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane ne kapitalizmu.

(I.P., 24.09.2013)