Preskočite na glavni sadržaj

50. Vinkovačke jeseni pod geslom 'Ispod golemog neba'

Pod geslom 'Ispod golemog neba' u petak počinju tradicionalne 50. Vinkovačke jeseni, najveća manifestacija izvornoga hrvatskog folklora na kojoj će od 11. do 20. rujna u Vinkovcima na pedesetak priredbi nastupiti oko 8500 izvođača.
vrijeme: 11.09.2015.
mjesto: Amsterdam, The Netherlands
url: http://www.culturalfoundation.eu/

Geslo jubilarnih Vinkovačkih jeseni uzeto je po naslovu romana zavičajnog književnika Vlade Andrilovića, a program tradicionalno počinje ispod velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni Folklornim večerima na kojima će od 11. do 16. rujna nastupiti 58 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Nastupe KUD-ova na Folklornim večerima prati ocjenjivački sud, a najbolji stječu pravo predstavljanja folklora najistočnije hrvatske županije na folklornim i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i drugdje.

Sutra u dopodnevnim satima otvara se i Sajam gospodarstva i obrtništva, ovoga puta na novoj lokaciji na Trgu Vinkovačkih jeseni, a u sklopu sajma koji traje do 13. rujna, najavljen je niz panela, diskusija i predavanja tematski vezanih uz gospodarstvo i obrtništvo.

U subotu, 12. rujna, počinju Dječje Vinkovačke jeseni, a u dvodnevnoj manifestaciji nastupit će 64 dječje folklorne skupine koje će u nedjelju i prodefilirati gradskim ulicama.

Novost ovogodišnjih 50. Vinkovačkih jeseni je povezivanje Trga Vinkovačkih jeseni i susjednoga Trga dr. Franje Tuđmana drvenim objektima (štandovima, kućicama...) koji, poslagani, predstavljaju "sokake" (šokački naziv ulica), s uglavnom komercijalnim sadržajima, od restoranske ponude do tradicijskih proizvoda i rukotvorina.

Svečano otvorenje 50. Vinkovačkih jeseni održat će se u petak, 18. rujna na velikoj pozornici u pješačkoj zoni u središtu grada gdje će, u scensko-glazbenoj priredbi "Ispod golemog neba" scenarij koje potpisuje prof. Ana Cvenić, nastupiti 440 izvođača. Sukladno najavi, 50. Vinkovačke jeseni trebala bi otvoriti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pod čijim se visokim pokroviteljstvom manifestacija održava.

Iste večeri, nakon svečanosti otvorenja, na Teninom salašu predviđeni se tradicionalni "Šokački divani", a u subotu i nedjelju Državna smotra izvornog hrvatskog folklora na kojoj nastupa 37 KUD-ova iz svih krajeva Hrvatske te BiH i Vojvodine.

U nedjelju 20. rujna, održat će se najreprezentativnija priredba Vinkovačkih jeseni – Svečani mimohod sudionika 50. Vinkovačkih jeseni i Revija konjskih zaprega, kada će središtem grada prodefilirati 84 KUD-a iz Hrvatske, BiH, Vojvodine i Mađarske, 50 konjanika i 25 svečanih konjskih zaprega.

Svake večeri tijekom svih deset dana manifestacije za mlađe Vinkovčane i njihove goste održavat će se koncerti popularnih hrvatskih bendova i estradnih zvijezda. (Hina)