Preskočite na glavni sadržaj

ŽOZ obilježio Europski dan židovske baštine i kulture

Židovska općina Zagreb (ŽOZ) obilježila je u nedjelju Europski dan židovske kulture izložbom 'Karl Sirovy u kući živih', projekcijom češkog dokumentarno-igranog filma 'Lav Katz Kalda' posvećenog češkom arhitektu Lavu Kaldi koji je umro u Zagrebu 1956. godine te koncertom Ive Ljubičić - Lukić i Kosjenke Turkulin koje su izvele originalna djela židovskih skladatelja za klavir četveroručno.
vrijeme: 06.09.2015.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zoz.hr/

Predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus istaknuo je da tradicionalno, već više od deset godina, novu sezonu otvaraju Europskim danom židovske kulture i baštine koji se, podsjetio je, obilježava i u svim židovskim zajednicama u Europi.

"Veseli me da na obilježavanje toga dana dolaze i oni koji nisu članovi naše općine te što možemo prezentirati što radimo", rekao je. Dodao je da svoj rad predstavljaju tijekom godine i drugim aktivnostima, ali da je Europski dan židovske kulture i baštine nešto posebno.

Autorica projekta Mira Wolf istaknula je kako u okviru Europskog dana židovske kulture i baštine punu pažnju poklanjaju izložbama u Galeriji "Milan i Ivo Steiner" u kojoj je ove godine predstavljen mnogima nepoznati slikar Karl Sirovy (1896. - 1948.), koji je živio i radio u Zagrebu s kraćim prekidima negdje od 1922. sve do svoje smrti 1948. godine.

Wolf je rekla kako je za promociju toga samoukog i samozatajnog slikara tragične sudbine zaslužna Nada Vrkljan - Križić, kojoj duguju i ovu izložbu koju su nazvali "Karl Sirovy u kući živih". Istaknula je da je riječ o slikaru koji je iza sebe ostavio djelo koje je još dan-danas intrigantno, a 20-tih godina 19. stoljeća neke slike slikao je s proročanskim motivima, koji su se kasnije obistinili u kaosu Drugoga svjetskog rata.

U auditoriju ŽOZ-a prikazan je dokumentarno-igrani film dvojice čeških autora - Radovana Lipusa i Davida Vavre o velikom zagrebačkom arhitektu židovskoga podrijetla Lavu Katzu Kaldi (1880. - 1956.), graditelju mnogih monumentalnih zdanja. Češka televizija je 2014. realizirala serijal o češkim arhitektima u svijetu u kojem je dan i doprinos Lava Kalde u Hrvatskoj.

Lav Kalda rođen je u Češkoj (Moravska) 1880., a umro je u Zagrebu 1956. godine. Od 1907. do 1936. realizirao je više od pedeset objekta. Nakon zatvaranje tvrtke Pilar, Mally, Bauda, osniva svoju tvrtku Kalda & Stefan arhitekti i graditelji.

Ariana Kralj, unuka arhitekta Lava Kalde, istaknula je kako je, kada se govori o Europskom danu židovske kulture i baštine, važno istaknuti da su Židovi uvijek bili interpolirani u Europu.

"Oni su imali tu nesretnu sudbinu koju su imali, ali njihov doprinos europskom kulturnom identitetu, znanosti, umjetnosti, u svim porama gospodarstva, nemjerljiv je i zasigurno je europska kultura toliko snažna i s velikim doprinosom Židova", ustvrdila je Kralj. Dodala je da je njezin djed arhitekt u Zagrebu realizirao više od 150 objekata.

Kako glazba zauzima istaknuto mjesto u svakodnevnom životu i u židovskim obredima još od davnih vremena, tako je i u nedjelju navečer na obilježavanju Europskog dana židovske kulture i baštine održan i koncert dviju mladih pijanistica Kosjenke Turkulin i Ive Ljubičić - Lukić koje su izvele originalna djela židovskih skladatelja. Hrvatska židovska glazbena baština bila je predstavljena djelima dvaju autora - Brune Bjelinskog i Emila Cossetta.

Obilježavanje Europskog dana židovske kulture i baštine u ŽOZ-u potpomogli su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i grad Zagreb.

Europski dan židovske baštine i kulture, za koji se uvriježio naziv "Dan otvorenih vrata", održava se svake godine od 2000. na poticaj B'nai B'ritha Europe u svim europskim sredinama gdje su se održale ili obnovile židovske općine kako bi se javnost upoznala s vrijednostima židovske kulturne baštine te da bi se upozorilo na važnost koja se u židovstvu pridaje baštini, tradiciji i memoriji. (Hina)