Preskočite na glavni sadržaj

3 samostalna izložbena projekta u Galeriji Fonticus

U Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu, u subotu, 29. kolovoza, u 20 sati, otvaraju se tri samostalna izložbena projekta: izložba Nenada Burgića 'Gestualni zapisi', izložba Ranka Pavića' Nenadani krug' te izložba fotografija Tijane Jane Pavić 'Arheologija doživljaja'.
vrijeme: 29.08.2015. 20,00
mjesto: Grožnjan; Gradska galerija Fonticus
Burgić je angažiran; u prvom redu intelektualno, na mentalnoj razini koncepta, preispitujući idiome slikarstva, ali jednako i kritički sučeljen s društvenom, antropološkom i civilizacijskom, povijesnom stvarnošću. Svi radovi su moćni rezultati akcionističkog djelovanja mlađeg, ali zrelog muškarca u rasponu ideje i interpretacije. On probija granice tradicionalnog slikarstva koristeći čak i tijelo kao materijal izvedbe. Uz to, vidljiv je utjecaj japanskog ili kineskog iskaza jednostavnim kaligrafskim postupcima. Ovdje možemo pronaći uvjetnu šifru za razumijevanje ovih radova

Ranko Pavić se potvrđuje kao igrač - istraživač koji uvijek traži novo, a koji se ne odriče svojih prošlih razmišljanja te, na osnovu njih, gradi nove. Pred nama su rezultati performativnog činjenja, dvadeset i pete izvedbe slikarsko–kaligrafskog performansa 'Nenadani krug', izvedenog u Narodnom muzeju Kraljevo u Srbiji. Umjetnik se, nakon promišljanja i priprema, opremljen s 25 komada rižinog papira raspoređenih kružno na podu, obraća mediju tuša kojim ritualno, ali likovno intervenira na sve podloge. Stvoreni oblici nadopunjavajući se čine dojmljivu kompoziciju. Cijeli proces autor označava tumačenjima: 25 papira označava 25 godina. Podloge od rižinog papira i tuš govore o poštovanju kineskih/japanskih kaligrafskih vještina. Cijelu akciju posvećuje pokojnom prijatelju, umjetniku Nenadu Burgiću koji ga je djelomično uveo u poznavanje i poštovanje dviju velikih istočnjačkih civilizacija.

Tijana Jana Pavić predstavlja se s dvije serije radova. Ona podastire kolekcije, dva niza od kojih je svaki oblikovno isti, ali koloristički različit. Oba su određena urbano. U prvom nizu zadovoljava ju usmjeravanje objektiva prema detalju, a u drugom slučaju istražuje motiv kao pejzažnu situaciju. Iako obje serije na prvi pogled doživljavamo kao kompjutorski manipulirane, jedan niz to nije. Ukupno, ove radove doživljavamo kao dva višedijelna rada. Oni predstavljaju dvije serije autorski predstavljenih zanimljivih plasmana isječaka realnosti.

Kustos projekata i autor tekstova je Eugen Borkovsky.