Preskočite na glavni sadržaj

Turski film 'Mustang' pobjednik 21. SFF-a

Turski film 'Mustang' proglašen je najboljim ostvarenjem 21. Sarajevskog filmskog festivala, koji je završen u subotu.
vrijeme: 14.08.2015.
mjesto: Sarajevo
url: http://www.sff.ba/
U programu u kojemu se za najbolji igrani film natjecalo deset ostvarenja iz Hrvatske, Turske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Rumunjske, Srbije i Mađarske i među kojima je bio i "Zvizdan" Dalibora Matanića, "Mustang" redateljice Deniz Gamze Ergiven je trijumfirao i na temelju ocjene žirija ali i publike što do sada nikada nije bio slučaj.
 
Turski je film istodobno dobio i posebno priznanje žirija za kompleksno i slojevito prikazivanje položaja djevojaka sa sela koje se suočene s patrijarhalnom sredinom pokušavaju izboriti za svoj prostor slobode.
 
Glavnu ulogu u filmu zapravo dijeli pet mladih djevojaka i djevojčica koje su za to dobile priznanje "kolektivne" najbolje glumice 21. SFF-a.
 
Pohvale žirija zaslužio je i grčki film "Chevalier" čija je redateljica Athina Rachel Chahgari za to dobila nagradu, a šest glumaca koji u njemu nastupaju podijelili su nagradu "Srce Sarajeva" za najbolju muške naslovne uloge.
 
Za originalni pristup estetskim i etičkim pitanjima posebnu nagradu žirija dobio je mađarski film "Saulov sin" koji problematizira pitanje holokausta.
 
U utrci za najbolji kratki film također je bilo deset ostvarenja, a najboljim je proglašena crnogorska "Biserna obala" redatelja Dušana Kasalice.
 
U selekciji dokumentarnog programa, u kojoj su bila 23 ostvarenja, nagradu za najbolji film SFF-a dobio je rumunjski film "Toto i njegove sestre" redatelja Alexandera Nanaua.
 
Sa ceremonije zatvaranja 21. SFF-a upućen je i posebni apel za oslobađanja ukrajinksog redatelja Olega Sencova, protiv kojega je pred ruskim vojnim sudom poveden postupak zbog njegova protivljenja ruskoj okupaciji i aneksiji Krima.
 
"Sencov je rekao na ruskom vojnom sudu da je spreman patiti zbog svojih uvjerenja. Vrlo je vjerojatno da će zbog toga biti osuđen na 23 godine zatvora", kazao je na ceremoniji predsjednik žirija SFF-a rumunjski redatelj Calin Peter Netzer, a na njegov poziv okupljena je publika glasno skandirala "oslobodite Sencova".
 
21. SFF na ovaj se način pridružio kampanji za oslobađanje ukrajinskog redatelja koju je pokrenula Europska filmska akademija.
 
Na 21. SFF-u ove je godine prikazano 259 filmova u okviru osamnaest različitih programa, a procjena organizatora je kako je na projekcijama bilo više od stotinu tisuća gledatelja.
 
(Hina)