Preskočite na glavni sadržaj

Besplatna radionica soundpaintinga u Puli

Pozivaju se glazbenici skloni improvizaciji da se prijave na besplatnu radionicu soundpaintinga – eksperimentalne prakse inducirane i dirigirane kolektivne improvizacije po principu skladanja u realnom vremenu. Prezentacija radionice održat će se 26. kolovoza, s početkom u 16 sati, u koncertnoj dvorani 'Rondo', CGU Karlo Rojc, Pula.
vrijeme: 20.08.2015.
mjesto: Pula; Koncertna dvorana Rondo, CGU Karlo Rojc

Soundpainting je univerzalni multidisciplinarni znakovni jezik za live - kompoziciju namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Koncipirao ga je Walter Thomson 1974. i razvija se do danas. Trenutno obuhvaća više od 1200 znakova koje soundpainter pokazuje kako bi proizveo specifičnu reakciju izvođača.

Soundpainter stoji ispred grupe izvođača te rukama i tijelom pokazuje niz znakova koji označavaju specifičan ili aleatoričan materijal koji ansambl (grupa izvođača) treba proizvesti. Reakcije izvođača (ansambla) soundpainter dalje usmjerava i tako uobličava kompoziciju. Soundpainter sklada u realnom vremenu i oblikuje kompoziciju po vlastitoj želji. Ponekad može predvidjeti reakciju pojedinog izvođača, često puta ne. Specifičnost i slučajnost dva su osnovna elementa kojima se služi.

Znakovi soundpainting jezika koriste se kroz sintaksne upute tko,što, kada, kako. Postoji puno vrsta znakova, neki označavaju specifičan materijal, drugi označavaju specifičan stil, žanr, aleatorički koncept, improvizaciju, disciplinu, poziciju na pozornici, kostime ili rekvizite.

Soundpainting zahtijeva od izvođača odmak od poznatog i predvidivog te posvetu svakom pojedinačnom kreativnom aktu bez znanja o tome kuda vodi, a jednako nepredvidiv je i za soundpaintera koji uvijek komponira samo s onim što se dogodi u datom trenutku. Rezultat su dinamični dijalozi između skladatelja i članova ansambla odnosno spontane real-time kompozicije u čiji uzbudljivi nastanak na vrlo jednostavan način može biti uključena i publika.

Na Radionici će se prezentirati i usvojiti 50-100 znakova soundpainting jezika, te potencijalni materijal na koji se svaki pojedini znak referira. Stečeno znanje primjenjivat će se u formi etida (vježbi) - kolektivne dirigirane/inducirane improvizacije (real time kompozicije) temeljene na komunikaciji soundpaintera sa polaznicima. Polaznici radionice sudjelovat će  u ansamblu kao improvizatori.  Radi bržeg i kognitivno kvalitetnijeg usvajanja znakovnog jezika svaki učesnik  imati će priliku pokazivati znakove (kao soundpainter) i  reagirati na znakove odgovarajućim materijalom (kao izvođač).

Voditelj radionice bit će Neven Radaković, akademski dirigent, diplomirani  glazbeni teoretičar i pedagog, skladatelj, umjetnički voditelj APU-a (Postmodern Art Ensemble) i Platforme za audio-vizualna istraživanja, koji od 2010. vodi radionice i seminare o suvremenim umjetničkim praksama sa naglaskom na Novu glazbu, Soundpainting, glazbeni teatar, intuitivne glazbene prakse, eksperimentalnu glazbu, slobodnu, neidiomatsku, aleatoričnu i strukturalnu improvizaciju te real-time kompoziciju.

Organizaciju Radionice soundpaintinga podržali su Upravni odjel za kulturu Grada Pule i Istarske županije.

Informacije i prijave:
radakovic.neven@gmail.com
098 95 24 310