Preskočite na glavni sadržaj

V. Šumski pjesnici

Međunarodni susret pjesnika 'Šumski pjesnici' ove se godine po peti put održava u Butorima pored Grožnjana. Čitanje (glavni program manifestacije) održava se 7. kolovoza, a dan kasnije uslijedit će radionica i koncert. Svi su događaji besplatni i otvoreni za javnost. 
vrijeme: 07.08.2015.
mjesto: Latvia
url: http://www.theatre.lv/en/

Svakog prvog tjedna u kolovozu, u ponoru Butori pored Grožnjana, okupljaju se domaća i strana imena suvremene pjesničke scene. Čitanje se odvija u noći, netom nakon što padne mrak, uz krijes, baklje i lučice koje osvjetljavaju put do tog skrivenog mjesta u šumi. Susret je zamišljen kao prostor za dijalog, ne samo između pjesnika i njihove publike, već i između čovjeka i prirode. Pjesnici i posjetitelji ničim ne inteveniraju u netaknutu prirodu prekrasnog ponora Butori. Nema umjetne rasvjete ni pojačala, glazbena pratnja je akustična, a posjetitelji prate čitanje sjedeći na travi ili balama sijena. Osim toga, nakon službenog programa, i posjetitelji mogu pročitati vlastite tekstove, za što su dosadašnjih godina pokazali velik interes.

I ove će godine susret trajati dva dana. U petak 7.8. u 20:30 počinje čitanje u Butorima, glavni događaj "Šumskih pjesnika". Idućeg dana, 8.8. u Grožnjanu u lođi galerije Fonticus održat će se radionica "Pjesnici prevode pjesnike", programu koji vodi Hrvatski PEN i koji uključuje pjesnike iz više zemalja premrežene u manifestacijama širom Europe, dok će navečer, iza 21h u caffe baru Buoni Amici u Umagu koncert održati Michele La Paglia iz Italije. Svi su događaji besplatni i otvoreni za javnost.

U Butorima ove godine gostuju Tea Tulić (HRV), Enesa Mahmić (BIH), Tibor W. Sennyey (MAĐ), Milan Rakovac (HRV) i Bojan Krivokapić (SRB). U suradnji s PEN centrom dolaze Marco Fazzini (ITA), Steven Fowler, James Byrne i Sandeep Parmari (VB), Tomica Bajsić i Damir Šodan (HRV).

Glazbena pratnja čitanju poezije bit će Vladimir Kuzman na gitari, a nakon čitanja Michele La Paglia zasvirat će hang kao najavu za sutrašnji koncert u Umagu.

Pero Antunović i Hrvoje Šebić iz Pakraca za ovu su godinu pripremili posebno iznenađenje. U sklopu manifestacije u šumi će biti postavljena pokretna knjižnica u kojoj će svaki prolaznik moći ostaviti, posuditi ili razmijeniti knjigu. Ovaj je projekt već predstavljen u Pakracu, a kako izgleda pokretna knjižnica možete provjeriti ovog ljeta u Butorima.
 
Opširnije