Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva dizajnerice filmske šminke Ivane Primorac u Puli

Ivana Primorac, istaknuta dizajnerica filmske šminke, frizure i maske iz Zagreba, koja je ostvarila impresivnu inozemnu karijeru surađujući s najpoznatijim redateljima i glumcima, predstavlja se na Pulskom filmskog festivalu retrospektivom filmova na kojima je radila.
vrijeme: 18.07.2015.
mjesto: Pula
url: http://pulafilmfestival.hr/

Primorac je u London otišla još osamdesetih godina i tamo je stekla prva znanja za profesiju koja, unatoč velikoj ulozi u filmskoj umjetnosti, nerijetko ostaje po strani.

Prve korake napravila je na televizijskim filmovima i serijama BBC-a, a filmsku karijeru počela je asistirajući na filmu "Đavolji raj" Rajka Grlića nakon kojeg je uslijedio niz suradnji na velikim holivudskim produkcijama, ali i manjim nezavisnim uratcima.

Pet puta je bila nominirana za nagrade BAFTA u kategoriji filmske šminke i frizure, za rad na filmovima "Charlie i tvornica čokolade" i "Đavolji brijač" Tima Burtona, "Studengora" Anthonyja Minghelle, "Sati" Stephena Daldryja i "Okajanje" Joea Wrighta.

U producentskoj kući Working Title Films ostvaruje prvu suradnju s redateljem "Ane Karenjine" Joeom Wrightom, a s njim je surađivala i na filmu "Hanna".

Radila je i na filmovima "Jedan dan" Lone Scherfig, "Jako glasno i nevjerojatno blizu" Stephena Daldryja, "Dvije sestre za kralja" Justina Chadwicka, "Provala" Anthonyja Minghelle, "Posljednji Airbender" M. Nighta Shyamalana i "Goyini duhovi" Miloša Formana, koji joj je donio nominaciju za filmsku nagradu Goya.

U bogatu filmografiju upisala je i filmove "Gospodar prstenova: Povratak kralja", "Libertine" Laurencea Dunmorea "Intima" Patricka Serreaua, "Billy Eliot" Stephena Daldryja, "Gladijator" Ridleya Scotta, "Zimska priča" Kennetha Branagha, "Kraljica pustinje" Wernera Herzoga i "Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi" Toma Stopparda.

Među zadnjim suradnjama su filmovi "Steve Jobs" i "Dressmaker", a upravo je zadužena za šminku i frizuru na dugogodišnjoj televizijskoj seriji "The Crown" svog stalnog suradnika Stephena Daldryja.

Retrospektiva u pulskom Kinu Valli donosi presjek njezina rada, kroz filmove "Sati" iz 2002. s Nicole Kidman u glavnoj ulozi, Grlićev "Đavolji raj " iz 1989., "Ratnu zonu" Tima Rotha iz 1999., "Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta" Tima Burtona iz 2007. s Johnnyjem Deppom te Daldryjev avanturistički "Jako glasno i nevjerojatno blizu" iz 2011., s Tomom Hanksom i Sandrom Bullock.

Popratni program Pulskog filmskog festivala donosi i izložbu "Cinemaniac - Motovun 1976 - Međunarodni video susret". Projekt "Cinemaniac/Misliti film" predstavlja istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a od 2002. realizira se na pulskom festivalu.

Ove godine se bavi 'motovunskim video susretom', međunarodnom video radionicom hrvatskih i talijanskih umjetnika održanom u Motovunu 1976. u okviru "Motovunskih susreta", na kojima su sudjelovali Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Goran Trbuljak, Claudio Ambrosini, Michele Sambin, Luigi Viola, Živa Kraus, Zdravko Milić. (Hina)