Preskočite na glavni sadržaj

Ljubav i smrt glavne su teme 4. Festivala Miroslav Krleža

Ovogodišnji 4. Festival Miroslav Krleža čije su glavne teme ljubav i smrt bit će svečano otvoren u četvrtak, 2. srpnja, praizvedbom prvog piščevog teksta 'Legenda' koji je napisao davne 1913. sa svega 21 godinom, a u kojem problematizira svoj odnos prema crkvi.
vrijeme: 02.07.2015.
mjesto: Zagreb; Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23
url: http://www.mgz.hr

Scensko čitanje teksta režirao je Georgij Paro, a održat će se u Centru Miroslava i Bele Krleže na zagrebačkom Gvozdu, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare na kojoj je uz organizatore i redatelje festivala nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prisjećajući se početaka festivala Bandić je istaknuo entuzijazam njegovog utemeljitelja, danas voditelja centra Gorana Matovića koji mu je tada iznio ideju i programe za očuvanje Krležinog Gvozda.

Krleža nas je zadužio i zaslužio da očuvamo ovaj centar, rekao je Bandić.

Ideja mi je bila da ovo bude živo mjesto sastajanja svih vrsta umjetnika, da o Krleži govorimo kao o živom piscu i da preko multimedijalnih događanja ostvarimo kontakte s drugim umjetnicima i gradom, rekao je Matović, dodajući da će se Festival održavati od 2. do 7. srpnja i da su sva kazališna i ostala događanja rađena prema temama i motivima iz Krležina opusa.

Za trajanja festivala dio Zagreba seli se na Krležin Gvozd, kao i na druge Krležine zagrebačke adrese čime spajamo Krležu s drugim umjetnicima i publikom ostvarujući time dinamične umjetničke procese, rekao je ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić ističući kao će i ovaj, 4. po redu festival, potaknuti niz novih programa i pridonijeti da Krležin Gvozd postane jedna od turističkih točaka Zagreba.

Naveo je da ovogodišnji nosivi dio festivala pripada Krležinom ranom teatru, pa će tako uz "Legendu" na Krležinom Gvozdu, u Teatru &TD biti izvedena predstava "Adam i Eva" koju je režirala Natalija Manojlović. Tijekom festivala bit će izvedena i predstava "Krležine ratne adrese" kojom je režiser Mario Kovač nastojao evocirati uspomene na stari Zagreb. Festival će završiti predstavom "Kerempuh i smrt" koju je režirao slikar i redatelj Zlatko Bourek.

Igra je to na temu Balada Petrice Kerempuha u izvedbi kazališta figura - teatra nakaza, rekao je Bourek dodajući da mu je time ispunjena davna želja da osnuje teatar figura i u krležijanskom obliku. Ispričao je o svom prvom susretu s Krležom kada mu je iznio ideju da napravi crtani film o Baladama, što se Krleži svidjelo.

Dozvolio mi je da napravim montažu tog teksta i to sam sada iskoristio za izložbu, rekao je Bourek kazavši kako ga je Krleža, aludirajući na to da sam porijeklom Čeh zvao "pemac", a zbog prezimena kukac. Bourec je dudov svilac - objasnio mi je tada Krleža, ispričao je Bourek opisujući svoj prvi susret s piscem.

Tijekom festivala bit će izvedena i koreodrama "Saloma" u izvedbi Selme Mehić, a u popratnom programu bit će otvorena izložba Krležina ostavština iz fundusa Nacionalne i sveučilišne knjižnice, hepening "Pismo iz Koprivnice" kao putujuće izvedbeno događanje vlakom, te već tradicionalni programi kao što su "Razgovori u Krležinom vrtu" i Doručak kod Krleže".  (Hina)