Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – 'New Lights and Colors of Borders'

Općina Valka nalazi se u Latviji, na samoj granici Latvije i Estonije, dok se njezin grad blizanac Valga nalazi s druge strane granice. Traže projektne partnere za projekt gdje bi bili ili vodeći partner/koordinator ili projektni partner. Glavni cilj projekta je srušiti granice između kiparstva, slikarstva i kazališta te na taj način stvoriti novi kulturni proizvod, a rezultat bi bio okupljanje umjetnika različitih škola, načina izražavanja i razmišljanja te stvaranje novog autentičnog kulturnog proizvoda. Prijave su otvorene do 7. listopada 2015.

Tijekom projekta umjetnici i umjetnički proces bit će dokumentirani u digitalnom obliku (snimke, fotografije) kako bi rezultat bio dostupan javnosti.

Rezidencije za kiparstvo (2 umjetnika iz svake zemlje):
Sve skulpture koje nastanu u Latviji izrađivat će se od latvijskog kamena, no svaki projektni partner može odabrati najprikladniji materijal iz kojeg će se izrađivati skulpture. Skulpture izrađene u svakoj pojedinoj zemlji ostaju u njoj kao izlošci. Umjetnici svake zemlje izrađuju skulpture na svoj način i u skladu sa svojim narodnim običajima, ali u okviru smjernica suvremene umjetnosti.

Rezidencije za slikarstvo (3 umjetnika iz svake zemlje):
Slikari i slikarice inspiriraju se već dovršenim skulpturama što se odražava i u njihovim slikama te na taj način stvaraju svoje vlastito umjetničko djelo. Slikaju na platnu u suvremenom umjetničkom stilu.

Rezidencije za kazališne izvedbe (1 kazalište iz svake zemlje):
Plesnim izvedbama u kazalištu spomenuta će umjetnička djela oživjeti. Prije nego započnu s osmišljavanjem kazališnih izvedbi, svakom će se projektnom partneru poslati prethodno snimljeni video materijali na kojima su zabilježene rezidencije namijenjene kiparstvu i slikarstvu kako bi redatelji i umjetnici na vrijeme pripremili plesne izvedbe inspirirane spomenutim umjetničkim djelima i procesom njihovih stvaranja.

Zasad se planiraju kazališne izvedbe u svakoj zemlji pojedinog projektnog partnera koje će biti inspirirane viđenim i doživljenim u svakoj zemlji. No, u slučaju nedovoljnih sredstava održat će se jedna završna izvedba u zemlji koja će imati ulogu vodećeg partnera. Djela stvorena u sklopu ovog projekta bit će uključena u prvi postav Prekograničnog centra za suvremenu umjetnost i kulturu (Cross-border Contemporary Art and Cultural Center) smještenog na granici između Latvije i Estonije (Valka/Valga) koji će nastati prenamjenom jedinstvene bivše sovjetske vojne baze. Time se žele srušiti granice između vojske, politike i umjetnosti.

Vrsta natječaja: Program Europske unije Kreativna Europa (potprogram Kultura) − Potpora europskim projektima suradnje (rok: 7.10.2015.)

Kontakt:
Toms Simtinš – voditelj projekta u Općinskom vijeću Valke.
E-mail: toms.simtins@valka.lv
Tel.  +371 64722236, +371 25625455