Preskočite na glavni sadržaj

Antun Masle u Galeriji Adris

Antun Masle u Galeriji Adris
U rovinjskoj Galeriji Adris, u petak, 12. lipnja, s početkom u 22 sata, otvara se izložba slika Antuna Masle. Izložba Antuna Masle ostaje otvorena do 1. rujna.
vrijeme: 12.06.2015.
mjesto: Rovinj; Galerija Adris
url: http://www.adris.hr
'Premda je Maslin život bio odviše kratak, a slikarski mu put obasiže tek dvadeset i tri godine, razabrati je u njegovu djelu nekoliko oblikovnih faza i također, evolutivnih stadija. I ti su povijesno-razvojni elementi ona obilježja koja ne pristaju naivnim umjetnicima: u njih se individualna vizija odmah pojavljuje u konačnome obliku. Ona je, gotovo beziznimno, bezrazvojna, na nju se ne može utjecati, ona se ne da modificirati. Masle se, naprotiv, mijenja: njegova je duhovna matrica uvijek ista, ali se u mnogim pojedinostima može uočiti akumulacija novih znanja, odnosno proširenje fundusa informacija o suvremenim likovnim nastojanjima, obogaćivanje – kojiput: ogrubljivanje – izražajnih sredstava i sve učestalije prožimanje slikarskih tema i sadržaja implicitnom fantazmagoričnošću (da eksplicitne manifestacije i ne spominjemo)“, zapisao je Zidić u katalogu izložbe, pa zaključuje: „(…) ali ubrzo će nas Masle uvjeriti da je riječ o novoj životnosti, novom osjećaju realnosti koji uključuje poželjnu slobodu izbora, ali i novu otvorenost – koja ne rangira boje prema statusu tvorničkih brendova; koji hotimice proizvodi mezalijanse skupog i jeftinog, akademskog i marginalnog, sjajnog i neuglednog, otmjenog i sirovog, znalačkog i infantilnog, svetog i profanog.

To su, sažeto, Maslina razlikovna svojstva u odmjeravanju s naivom: sloboda duha i ruke, kojoj kriterij nisu skepsa odraslih, nego iskrenost djece. Ni jedan naivni slikar ne bi htio da mu slika podsjeća na rad neukog seoskog djeteta; oni slikajući grade i svoju (naivnu) hijerarhiju, dok Masle ignorira i samu ideju hijerarhije. On je, nedvojbeno, čak i kad to ne zna, moderniji duh; to dokazuje obavljajući povijesnu funkciju pomlađivanja umjetnosti – pomlađujući joj perceptivne moći, ali i slikarska sredstva.“ Posjetitelji izložbe će imati prigodu, između ostalih, vidjeti: Autoportret (1967.), Žena (1950.), Bogomoljka (1958.), Mladenci (1966.), Raspeće (1966.) i mnoge druge slike

Antun Masle rodio se 01. rujna 1919. godine u Orašcu kraj Dubrovnika. Osnovnu školu polazio je u Orašcu, a gimnaziju u Dubrovniku. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie, a 1941. prelazi u slikarsku klasu kod prof. Vladimira Becića. Diplomirao je 1942. godine i produžuje studij na specijalki Vladimira Becića još godinu dana, nakon čega odlazi u vojsku. Po završetku rata vraća se u Dubrovnik,  te iste godine počinje raditi kao nastavnik crtanja na dubrovačkoj gimnaziji. Od tada, pa do smrti radit će na dubrovačkim školama kao nastavnik likovnog odgoja. Priredio je više od 20-ak samostalih izložbi, te je sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Izlagao je u Dubrovniku, Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, New Yorku, Splitu, Rijeci, Mostaru, Zadru, Raveni, Osijeku. Antun Masle umro je 20. kolovoza 1967. godine u Dubrovniku u 48 godini.