Preskočite na glavni sadržaj

Kvartovsko kino Remetinec

U organizaciji [BLOK] –a i programa UrbanFestival13 Natrag na trg!, u petak, 12. lipnja, u 21 sat, na Trgu narodne zaštite u Remetincu, održat će se projekcija filma Ž'ivi bili pa vidjeli, r: B. Gamulin i M. Puhlovski (103')'.
vrijeme: 12.06.2015. 21,00
mjesto: Zagreb; Trg Narodne zaštite
url: http://www.blok.hr
Uvod u film: Iva Marčetić i Anton Sevše
Živi bili pa vidjeli, kadar iz filma

Istražujući ulogu policentrično organizirane kulturne proizvodnje u gradu, projekt Kvartovsko kino nakon Trešnjevke i Dubrave dolazi u Remetinec, na Trg Narodne zaštite. Površina tog nekorištenim automobilima zatrpanog trga danas je posve izgubila funkciju okupljališta koju je nekoć imala. Njezinom transformacijom u privremeno ljetno kino predlažemo drugačiju upotrebu i izmijenjeno iskustvo tog prostora, a trg afirmiramo kao mjesto socijalizacije, pri čemu je format kina i jasna referenca na bivše remetinečko kino koje je ugašeno već nekoliko godina nakon otvaranja. Kino u kvartu danas doduše postoji, ali kao dio shopping centra, i kao takvo, iako u kvartu, ono zapravo nije kvartovsko.

Stoga u suradnji s Centrom za kulturu Novi Zagreb, čija je uloga kulturna proizvodnja u kvartu i za kvart, organiziramo ovu besplatnu projekciju namijenjenu svim stanovnicima, a prikazani film, kao i razgovor koji će uslijediti, tematiziraju upravo pitanje kvarta i stanovanja. Ne slučajno, na programu Kvartovskog kina je igrani film ‘Živi bili pa vidjeli’ (B. Gamulin i M. Puhlovski, 1979.) koji stambeno pitanje razmatra u okvirima socijalističkog projekta, kad je osmišljeno i izgrađeno naselje Remetinec, ujedno i prvi kvart Novog Zagreba. Stoga upravo s tog mjesta otvaramo razgovor o životu u današnjem privatiziranom gradu i mogućnostima drugačije stambene politike. Uvod u film dat će Iva Marčetić i Antun Sevšek iz Prava na grad.

Projekt se realizira u suradnji s kustosicom Anitom Zlomislić (Galerija Vladimir Bužančić) i uz podršku Centra za kulturu Novi Zagreb.

UrbanFestival je festival umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode.
organizator: [BLOK] kustosice: Ivana Hanaček i Ana Kutleša