Preskočite na glavni sadržaj

Skrivena krovna terasa u Ilici kao ljetno kino za filmove o plesu

Premijerom filma 'Grazing the Sky', koji prikazuje fascinantne fizičke mogućnosti cirkuskih akrobata iz Cirque du Soleil, 11. lipnja, u okviru novog programa 'Movies & Moves' i Tjedna suvremenog plesa, na skrivenoj krovnoj terasi Zagrebačkog plesnog centra otvara se ljetno kino čiji će program biti posvećen plesnoj umjetnosti.
vrijeme: 11.06.2015. 21 h
mjesto: Zagreb; ZPC, Ilica 10
url: http://www.plesnicentar.info

Prostor krovne terase bivšeg kina Lika u Ilici idealan je za ljetne mjesece, na odličnoj je lokaciji i kako mnogi ne znaju za njega pokušat ćemo ga otvoriti za različita događanja, projekcije, predavanja, druženja, rekla je Maja Dujlović, koordinatorica projekta "Movies & Moves".

Napomenula je kako je prva projekcija ostvarena uz pomoć sponzora, a još čekaju rezultate natječaja na koje su se prijavili za financiranje programa. Želja nam je da se ubuduće najmanje jednom mjesečno na tom mjestu prikazuju umjetnički i indie filmovi na temu plesa te da spojimo profitni i neprofitni sektor kako bi ostvarili kvalitetni kulturni projekt, kazala je za Hinu.

Ulaz na projekciju besplatan, a već je i sama najava prvog filma izazvala veliki interes pa se, napomenula je Dujlović, vrlo brzo popunilo oko 350 predviđenih mjesta. Oni koji nisu uspjeli doći do svoje ulaznice za film moći će doći na druženje nakon filma na terasi, za glazbu je zadužen DJ Oberön, a s vizualnom projekcijom pratit će ga VJ Liik, najavila je.

Dokumentarni film "Grazing the Sky" donosi intiman pogled na živote akrobata modernog cirkusa i svjedočanstvo je snage ljudskog duha u ostvarivanja snova. Prikazujući osmero umjetnika koji nastoje doseći savršenstvo, redatelj Horacio Alcala daje svojevrsnu posvetu umjetnicima kojima je njihovo tijelo instrument.

To su ljudi koji, nakon niza godina studija i prakse, čelične discipline, dugotrajnog odsustva od kuće, ostaju vjerni umjetnosti i graciozno izvode najzahtjevnije točke koje su ponekad i opasne po život. Film pokazuje kako oni žive, zbog čega moraju učiti razne tehnike plesa, prilagođavati se novom okruženju, a redatelju pristupaju otvoreno s obzirom da je i sam sedam godina bio dio cirkuske scene, uključujući slavni Cirque du Soleil.

Film je sniman u jedanaest zemalja tijekom pet godina, od Španjolske i Nizozemske do Palestine i Australije, a unatoč geografskim razlikama prikazuje sličnosti među njima, ponajviše u strasti i trudu. Bilježi i promjene u cirkuskoj umjetnosti, među kojima je jedna od važnijih da se suvremeni cirkuski izvođači danas školuju kao za bilo koje drugo umjetničko ili čak sportsko zanimanje, dok su se nekad za taj posao odlučivali na temelju obiteljske tradicije.

Po riječima redatelja, koristeći trapez kao metaforu, film istražuje realnost cirkusa danas, iako postoje različiti trendovi sve se svodi na to da izvođač svojom vještinom oduševljava publiku i pokazuje duh cirkusa, u kojemu se javljaju novi talentirani umjetnici radi kojih interes za cirkus i dalje traje. (Hina)