Preskočite na glavni sadržaj

Arhitektura izvan četiri zida: Selman Selmanagić i Bauhaus

U sklopu izložbe 'Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse', u petak, 29. svibnja, u 17 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, održava se predavanje prof. dr. sc. Aide Abadžić Hodžić 'Arhitektura izvan četiri zida: Selman Selmanagić i Bauhaus'.
vrijeme: 29.05.2015. 17,00
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Prof. dr. sc. Aida Abadžić Hodžić, povjesničarka umjetnosti i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu u predavanju 'Arhitektura izvan četiri zida: Selman Selmanagić i Bauhaus' će predstaviti život, arhitektonsko-urbanistički i dizajnerski opusi i pedagoški rad Selmana Selmanagića (1905-1986) s naglaskom na osnovne pretpostavke Selmanagićevog razumijevanja arhitekture i oblikovanja kao načina angažiranog, odgovornog i suvremenog življenja i djelovanja. Kroz odabrane primjere, biti će zacrtan luk od ranih godina školovanja na Bauhausu, preko poslijeratne obnove Berlina do predstavljanja značaja Selmanagićevog pedagoškog rada u očuvanju tradicije Bauhausa u DDR-u i njegove suvremene recepcije. U izlaganju će biti istaknuta aktualnost njegovog razumijevanja arhitektonskog i dizajernskog rada u suvremenom trenutku, na tragu Selmanagićevog promišljanja temeljnih principa Bauhausa i utjecaja ove škole.

Prof. dr. sc. Aida Abadžić Hodžić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu nekoliko godina istraživala je život i djelo Selmana Selmanagića. Autorica je prve monografske knjige o Selmanu Selmanagiću, tiskane u izdanju Bošnjačkog instituta Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu 2014. Aida Abadžić Hodžić objavila je pet knjiga i koautorica je u šest monografija, uz veliki broj osvrta, kritika i studija u periodici, stručnim časopisima i zbornicima. Članica je AICA-e. Autorski je pripremila veliki broj izložaba moderne i suvremene BiH umjetnosti u zemlji i inozemstvu. Organizirala je i sudjelovala u radu brojnih međunarodnih simpozija i znanstveno-istraživačkih projekata. Koordinatorica je projekta 'Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse (Baunet)', u okviru EU programa Kultura 2007-2013, za Bosnu i Hercegovinu.