Preskočite na glavni sadržaj

Premijera baleta 'Bajadera' u HNK-u Zagreb

Posljednja ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu bit će u subotu, 6. lipnja, izvedba baleta 'Bajadera' austrijskog kompozitora Ludwiga Minkusa u koreografiji i režiji ruskog koreografa Vasilija Medvedeva.
vrijeme: 06.06.2015. 19,30 h
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr

Riječ je o jednome od najzahtjevnijih baleta klasičnog repertoara, a scena poznata pod nazivom "Carstvo sjena" jedna je od najpoznatijih scena klasičnog baleta.

Priču o indijskoj hramskoj plesačici Nikiji i ljubavnom trokutu koji završava tragedijom kreirao je 1877. za sanktpeterburško Marijinsko kazalište legendarni francuski koreograf Marius Petipa na glazbu svojeg čestog suradnika Minkusa.

U proteklih više od 130 godina djelo je doživjelo mnoge izvedbe i prerade te se sačuvalo na repertoarima brojnih svjetskih baletnih ansambala.

Medvedev, čiji brojni angažmani uključuju suradnju s Marijinskim kazalištem, za središnju ga hrvatsku nacionalnu kazališnu kuću priprema prema izvorniku iz 1877. uz korištenje dijelova starijih redakcija Vahtanga Čabukijanija, Konstantina Sergejeva i Nikolaja Zubkovskoga.

"Priča je to o ljubavi vojnika i plesačice (bajadere) nasilno prekinuta ljubomorom, smještena u atraktivan ambijent egzotične Indije, koja u sebi prepliće zbilju i maštu", stoji u najavi.

Plemeniti ratniki Solor potajno je zaljubljen u bajaderu Nikiju, kojoj se zakleo na vječnu ljubav, iako mu je Radža namijenio svoju kćer Gamzati. Veliki svećenik Brahman koji je također zaljubljen u plesačicu da bi se riješio suparnika, odaje Radži tajne ljubavnike u nadi kako će on kazniti Solora. Na veliko Brahmanovo iznenađenje Radža zbog neposluha odluči kazniti Nikiju, a ne Solora. Zajednički joj pripremaju smrt na zaručničkoj svečanosti, na kojoj Nikija mora nastupiti.

U košaru s cvijećem stave zmiju otrovnicu koja usmrti Nikiju odmah nakon plesa. Iako joj Brahman nudi protuotrov, ona ga odbije jer ne želi gledati voljenoga s drugom. Njezin duh i poslije smrti progoni očajnog Solora, a zlatni Bog ljut zbog Radžina postupka, usred ceremonije vjenčanja razori hram, usmrtivši sve uzvanike. Iako zemaljska ljubav mladih zaljubljenika završava tragično, oni se ponovno nalaze u svijetu sjena, i tako ispunjavaju zavjet o vječnoj ljubavi.

Treći čin, poznat kao čin sjena, do danas se kao svojevrsna muzealna dragocjenost sačuvao u svojem koreografskom izvorniku u mnogim suvremenim izvedbama.

U glavnim ulogama nastupaju Edina Pličanić (Nikija), Natalia Horsnell (Gamzati), Guilherme Gameiro Alves (Solor) i Tomislav Petranović (Zlatni Idol).

Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. Orkestrom HNK na premijeri će ravnati Ivan Josip Skender. (Hina)