Preskočite na glavni sadržaj

Punkošipak gostuje na međunarodnom kazališnom festivalu TACT u Trstu

Kazališna grupa Punkošipak s predstavom 'Neckar' od 7. do 14. lipnja gostuje na 2. međunarodnom kazališnom festivalu TACT u Trstu kojega organizira CUT – Il Centro Universitario Teatrale Trieste.
vrijeme: 07.06.2015.
mjesto: Rome, Italy
url: http://www.medfilmfestival.org/

Također, u utorak, 26. 5., u 20h, izvedbeni projekt Greška otvorit će ovogodišnje izdanje Festivala FAKI, dok će 30. 5., u 18h, u Centru mladih Ribnjak Udruga Punkošipak predstaviti svoje djelovanje zainteresiranoj javnosti u sklopu manifestacije Dan otvorenih vrata udruga. Tom će prilikom biti izvedena predstava Kineska legenda o nebu. Ulaz na predstavu je besplatan!

Režiju predstave potpisuje Irena Boćkai, vizualno oblikovanje Ivan Tudek, voditeljica svjetla je Tanja Marčac, a voditeljica tona Ružica Skopljak. U predstavi igraju Monika Baotić, Vilim Ostović, Juraj Barkić, Daniel Varela, Ivan Tudek i Irena Boćkai.

O predstavi:

'Neckar' je likovno-scenski projekt koji se dotiče pjesništva našega avangardnog pjesnika Drage Ivaniševića (1907.-1981.) i njemačkoga romantičarskog pjesnika Friedricha Hölderlina (1770.-1843.), ali i obezglavljenosti koje nameće struktura društvene prisile. Motive iz Ivaniševićevih pjesama postavljamo na scenu u formi fizičkoga teatra. U predstavi koristimo životinju kao simbol pa se na sceni pojavljuju skulpture labudova odsječenih glava. Simbol obezglavljenih labudova u predstavi upućuje na tankoćutnost umjetnika koji se na ritualan način lišava provjerenih formula i statusnih simbola koji će ga plasirati u sam vrh društveno prihvatljivih, krajnje prostituiziranih obrazaca ponašanja. Također, Neckar referira na izvedbu samu. Jezik je izvedbe autoreferencijalan; on je samokritički i autodidaktički stroj koji nas preispituje. Izvodimo, dakle jesmo! Obezglavljenost je sveprisutna, a naše postojanje u besramnom, neartikuliranom i besplodnom tapkanju, „oponašanju“ i stalnom umnažanju loših odluka, nikako ne vodi na pravi put. U skladu s tom tvrdnjom, izvedba kulminira autoironijskim poklikom.