Preskočite na glavni sadržaj

ZKM-ov 'Galeb' gostuje na austrijskom festivalu Wiener Festwochen

Predstava 'Galeb' nastala prema istoimenoj drami Antona Pavloviča Čehova, u režiji Bobe Jelčića, i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih gostovat će od 30. svibnja do 2. lipnja u bečkom Teatru Akzent, u okviru austrijskog festivala Wiener Festwochen. Predstava je ušla u uži izbor nejprestižnijeg srednjoeuropskog festivala kao jedina predstava u regiji, a festival koji je započeo 14. svibnja traje do 21. lipnja.
vrijeme: 30.05.2015.
mjesto: Austrija; Beč
url: http://www.festwochen.at/

Predstava „Galeb“ pobudila je interes inozemnih kritičara i programatora te je kazališni kritičar bečkog Der Standarada, Ronald Pohl, koji je došao predstavu pogledati u Zagreb zabilježio: „Da biste vidjeli jednu od najneobičnijih i najljepših predstava Čehova koje se danas izvode, morat ćete se uputiti u Zagreb. (...)

Redatelja Bobu Jelčića ni najmanje ne zanimaju uobičajeni klišeji kada je riječ o Čehovu. (...) Bobi Jelčiću ne trebaju breze da bi smrtno ozbiljno shvatio ton čehovljevih likova.“ „Potrebni su vam čvrsti živci za Jelčićevu meditaciju o Čehovu.  Valja se udaljiti od 'Galeba' koji poznajemo. Vrsni redatelj nije ostavio ni njegov kostur. (...) Pjesma govori o ljubomori i oprostu. Ova predstava ne mora moliti za razumijevanje. Ona je precizna, pametna i otvorena te će svim potencijalnim posjetiteljima Wiener Festwochena  odmah prirasti srcu“, zapisao je među inim Pohl.  

Lothar Lohs iz  austrijskog magazina za kazalište i kulturu „Scena“ preporučuje predstavu „Galeb“ publici Wiener Festwochena riječima:  „Bobo Jelčić (...) ne želi pod svaku cijenu biti buntovnik, no kao netko kome je dozlogrdilo zastarjelo klasično kazalište kao i brojne konceptualne alternative, on je u potrazi za estetskim i metodološkim načinom bavljenja kazalištem kao vitalnom suvremenom umjetnošću. Njegovo bavljenje i inscenacija Čehovljeva 'Galeba' na prvi pogled mogu djelovati kao otklon od tog programa, no u stvarnosti je riječ o nastavku toga puta pod strožim uvjetima i o novom pokušaju nadilaženja granica konvencionalnog kazališta“, te još citira samog redatelja:  „U 'Galebu' svakako nije riječ o tome da se Čehova silom osuvremeni, kako je to slučaj u modernom kazalištu, već o tome da se 'izvrši provjera načina suživota jedne drame iz povijesti i suvremene drame' tako da je se stavi pred današnje glumce. Zato dopuštam glumcima, uza sve poštovanje prema autoru, da razbiju sva ograničenja koja su dana kroz likove i jezik komada te da dramu iznesu vlastim jezikom, vlastitim emocionalnim nabojem i individualnošću i to tako da se ne osjećaju kao likovi nego kao oni sami.”

Predstava „Galeb“ je bila zapažena na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu u Belgiji, prošloga svibnja, a gostovao je i Nottingham Playhouseu u okviru Neat festivalu u Velikoj Britaniji, kao i na Via festivalu u Modeni, Italija.