festival

2. festival Miroslav Krleža


vrijeme: 01.07.2013. - 07.07.2013.
mjesto: Zagreb; Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23
organizator: Teatar poezije / Muzej grada Zagreba

Teatar poezije i Muzej grada Zagreba organiziraju 2. festival Miroslav Krleža, u čast 120. obljetnice rođenja Miroslava Krleže (1893. - 2013.), koji će se održati od 1. do 7. srpnja 2013. godine.

Kada smo počeli pripremati prošlogodišnji, prvi Festival Miroslav Krleža, znani i neznani prijatelji, kad su čuli da kanimo Festival smjestiti na Krležin Gvozd, govorili su da gore publika neće doći, da je to ukleto mjesto, a osobno mi se činilo da Krležin Gvozd može razviti energiju privlačenja i okupljanja. Gvozd se otkrio kao sretno mjesto susreta Krleže, umjetnika, publike i prostora. Nadalje, što se tiče Gvozda – ta šuma, ta kuća, koja je sagrađena tridesetih godina prošlog stoljeća, sve je to samo po sebi veličanstvena scenografija. Pritom su naši programi usmjereni na krajnju redukciju jer upravo u bogatstvu Krležina djela i tog atraktivnog prostora možemo minimalnim intervencijama ostvariti jedinstven festival.

Preko Krleže uspostavljamo novi, živi dijalog sa svijetom, gdje su zemlje partneri ovogodišnjega Festivala Mađarska, Srbija i Slovenija.

Pored toga što je namjera Festivala, u prvom redu, dostojno obilježiti 120. obljetnicu Krležina rođenja, dodatno i est/etički citatno kontekstualiziramo Krležinim tumačenjima što to zaista donosi Europa danas. Agramerski prolaznici uvode nas u događanja Evropa danas, Castellice: uvod, Izlet u Rusiju, Tri kavaljera frajle Melanije, Serbus Krleža, U agoniji, Krležine adrese, Doručak kod Krleže, S Krležom iz dana u dan, Krležini portreti, Razgovori u Krležinom vrtu, Europski Krleža…

Krleža pripada prošlosti ali i budućnosti. On je most što veže svjetove i vremena pa kao takav može biti orijentir, mjera i kriterij našeg trajanja na ovom prostoru. Dijalog o Krleži i s Krležom čini ono što bi moglo njegovoj misli vratiti vitalnost, snagu i punoću, nadu i ohrabrenje, ethos i dostojanstvo – tako potrebno Hrvatskoj danas, pred ulazak u EU.' Goran Matović, autor i ravnatelj festivala

(I.P., 26.06.2013)