Preskočite na glavni sadržaj

Glumačka radionica Meisner tehnike u Teatru &TD

Ogranak mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika, u suradnji s Kulturom promjene SC-a u kazalište Teatar &TD od 3. do 7. lipnja dovodi radionicu 'The Narcissist' američke glumice Tiffany Joy Ross, umjetničkog imena Constance A. Dunn, temeljenu na tehnici glume Stanforda Meisnera. Prijave su u tijeku!
vrijeme: 03.06.2015.
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25
url: http://www.hddu.hr/

Radionica će početi u srijedu, 3. lipnja, u 19 sati upoznavanjem voditeljice s polaznicima, a održat će se od 4. do 7. lipnja, od 10 do 15 sati, na pozornici Teatra &TD.

U sklopu radionice „The Narcissist“ polaznici će proučavati kako izgraditi karakter, odnosno lik, unutar apstraktnog koncepta. Ross je za vrijeme obrazovanja i rane izvedbene karijere u SAD-u bila uronjena u pupilaran, emocionalni realizam. Putujući Europom, profesionalno i privatno, očarala se snagom apstraktnih koncepta te redateljevom sveprisutnošću. Spajajući emocionalnu tehniku s fizičkom specifičnošću i apstraktnim konceptom razradila je radionicu „The Narcissist“ čiji je cilj osnažiti izvođača.  Fokus radionice je na zajedničkoj izgradnji priče kroz ponašanje, umjesto kroz zadani tekst ili povijest lika. Dodajemo tako vezni nivo koji omogućuje izvođačima interpretaciju koncepta kroz ponašanje. Rezultat takvog zadatka je precizna priča koja prenosi snažnu poruku o ljudskim odnosima. Glumci postaju svjesni toga da mogu „režirati“ sami sebe i izgraditi odnos s drugim likovima kroz jednostavne i duboke načine ponašanja, odnosno reakcije.  Koncept "The Narcissist" nastao je po uzoru na probleme s kojima se susreću mladi ljudi 21. stoljeća. Neoliberalna opsesija sobom potiče narcisoidno ponašanje zbog kojeg nestaje grupnih emocije, odnosno razara se jaka emocionalna veza među članovima neke skupine ljudi. Narcisoidnost, altruizam i strojno (bez osjećajno) ponašanje istražuju se na ovoj radionici kako bi polaznici kroz izvedbu otkrili čemu osobno naginju te da bi otkrili što je to što narcisoidnu osobu čini narcisoidnom, altruistu altruistom. Kako bi se temeljito istražili spomenuti koncepti glumci moraju jedni druge pažljivo slušati i promatrati. To pomno slušanje spaja ansambl i stvara povezanost koja pomaže grupi koja pohađa radionicu da stvori izvornu priču.

Prijaviti se na radionicu možete slanjem popunjene prijavnice na e-adresu ogranakmladih@hddu.hr.

Constance A. Dunn  je glumica, pisac, reditelj i profesor iz Sjedinjenih Američkih Država. Po završetku studija na Northern Illinois University preselila se u Chicago. Jedan je od osnivača “Bruised Orange Theater Company” u kojem je dvije godine radila kao generalni direktor. Ostvarila je niz zapaženih uloga u kazalištu, na televiziji i filmu.  Služi se brojnim tehnikama glme (Meisner, Le Cocque, Linklater i dr.), kao i brojnim dijalektima (Dialect Coach). Sustavno se duži niz godina bavi dramskom pedagogijom, a u Zagrebu će, nakon održavanja radionice na FISTu i u Kroz Fabriki u Beogradu, održati svoju jedinstvenu radionicu na engleskom jeziku nazvanu „The Narcissist“, temeljenu na tehnici glume Sanforda Meisnera.