Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovački Rimski dani 22. i 23. svibnja

Pod geslom 'Sicut mater, ita et filia eius' (Kakva majka, takva kći) u Vinkovcima će se 22. i 23. svibnja održati III. Rimski dani, manifestacija kojom vinkovačke gradske vlasti i gradska turistička zajednica nastavljaju promovirati Vinkovce kao turističko odredište s bogatom povijesnom i arheološkom ostavštinom iz rimskog razdoblja, najavljeno je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi u Vinkovcima.
vrijeme: 22.05.2015.
mjesto: Vinkovci

Ove će se godine Rimski dani, kao i prethodne dvije, održavati na otvorenom u središtu grada te u Lapidariju Gradskoga muzeja, a bit će posvećeni rimskim ženama, majkama i boginjama, rekla je arheologinja vinkovačkog Gradskog muzeja Anita Rapan Papeša podsjetivši da su Rimljani iznimno poštovali majke dok se božicama odavala posebna čast.

"Želimo kroz ovogodišnje Rimske dane nastaviti promociju Vinkovaca kao turističkog odredišta i mjesta, jedinog u Hrvatskoj u kojemu su rođena čak dva rimska cara. Braća Valentinijan i Valens rođena su u rimskom gradu Colonia Aurelia Cibalae, koji se nalazio na prostoru današnjih Vinkovaca", rekao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

Predstavljajući program ovogodišnjih Rimskih dana, zamjenik direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice grada Vinkovaca Marko Jureta naveo je da će manifestacija početi u petak, 22. svibnja svečanom povorkom nekoliko stotina djece gradskih vrtića odjevenih poput malih Rimljana i rimskih božanstava, a potom će se održati i natjecanje u rimskim dječjim igrama te kvizu znanja učenika petih razreda vinkovačkih osnovnih škola.

U večernjim satima dječja skupina "Dioklecijanove legije" iz Splita prikazat će borbu gladijatora, a u subotu, 23. svibnja to učiniti odrasli članovi te udruge koja njeguje rimske borilačke vještine. Gosti III. Rimskih dana biti će i žongleri i vrsni cirkusanti "Triko Circus Teatra" iz Zagreba. Održat će se i Sajam rimskih proizvoda (Emporivm Cibalensis), prikazane i kovačke vještine u rimskom carstvu (Officina faber) te održane interaktivne cirkusne i keramičarske radionice (Circvs tenebram) i (Officina figvli).

Manifestacija će završiti svečanom rimskom gozbom na Trgu bana Josipa Šokčevića na kojoj će učenici kuharskog smjera Srednje strukovne škole Vinkovci posjetiteljima ponuditi rimska jela i pića.

Arheolog vinkovačkog Gradskog muzeja Hrvoje Vulić najavio je da će idući, IV. Rimski dani biti posvećeni 1700. obljetnici velike bitke koja se 316. godine kod tadašnjih Cibala vodila između između rimskih trupa pod carem Konstantinom na jednoj, i rimskih trupa pod njegovim suparnikom Licinijem na drugoj strani. (Hina)