Preskočite na glavni sadržaj

Prvo izdanje festivala ilustracije '36 Mountains' u galeriji Greta

Prvo izdanje '36 Mountains', festivala ilustracije koji će na jednom mjestu okupiti domaće, regionalne i europske ilustratore te predstaviti nova imena rastuće ilustratorske scene, održat će se u zagrebačkoj galeriji 'Greta', od 11. do 23. svibnja.
vrijeme: 11.05.2015.
mjesto: Zagreb; Greta, Ilica 92
url: https://www.facebook.com/36mountainsfestival
Tijekom dva tjedna festival će zagrebačkoj publici predstaviti autore iz Hrvatske te još sedam zemalja regije i Europe, a otvorit će ga kustoski pozvani umjetnici zajedničkom izložbom svojih radova, crteža i ilustracija. To su Booboo Tannenbaum (Hrvatska), Ivana Pipal (Hrvatska), Linnch (Crna gora), Miron Milić (Hrvatska), Zoran Pungerčar (Slovenija) i Sretan Bor (Srbija).
 
Njima je posvećen prvi tjedan festivala - od 12. do 15. svibnja, boravit će u prostoru Grete i u formi otvorenog studija ispunjavati blokove osječkog brenda Lega-Lega, koji su izrađeni posebno za festival.

'Kako festival naglasak stavlja na osobniji pristup i dvosmjernu komunikaciju, gdje su publika i posjetitelji galerije i festivala direktno uključeni u proces izrade radova i izlaganja, posjetitelji su pozvani da svakog dana od 17 do 20 sati dođu u Gretu te crtaju, razgovaraju i stvaraju s autorima', ističe se u najavi. Pozvani umjetnici predstavit će se javnosti i u formi kratkih prezentacija, 12. i 14. svibnja, nakon čega će razgovarati s publikom.
 
Prvi tjedan festivala završava u subotu, 16. svibnja glazbenim programom, te će uslijediti tjedan rezerviran za izložbu autora izabranih na javnom natječaju, koja se otvara 18. svibnja.
 
Izlagat će umjetnici čiji su radovi izabrani između skoro 200 prijava, Bojan Krištofić, BorisHoppek, Dalibor Kazija, Didier Blondeau, Dunja Janković, Ivan Tomasović, Jan Pavlović, Klara Rusan, Maev Lenaghan, Maja Marković, Marija Ančić, Marija Lovrić, Mihael Milunović, Miran Šabić, Pavao Kuharić, Sanja Ignjatović, Sunniva Krogseth, Tifani Rubi, Vanja Trobić, Vendi Vernić i Zoran Zelenika.
 
Projekt '36 Mountains' nastao je na inicijativu umjetnice Jelene Bando, a prvo festivalsko izdanje realizira se u suradnji s galerijom Greta, stvaralačkom mrežom Zebra i udrugom Vizkultura.
(Hina)