Preskočite na glavni sadržaj

Dani čileanske kulture od 12. do 16. svibnja u Zagrebu

Kulturna manifestacija Dani čileanske kulture predstavit će idući tjedan u Zagrebu suvremenu čileansku umjetničku scenu s posebnim naglaskom na umjetnike hrvatskog podrijetla, a otvorit će ju u utorak 12. svibnja glazbeno-poetski recital 'Velikani čileanske poezije' u Muzeju Mimara. Ulaz na sva događanja je slobodan!
vrijeme: 12.05.2015.
mjesto: Karlovy Vary, Czech Republic
url: http://www.kviff.com/en/news/

Čitanje poezije Terese Wilms Montt, Vicentea Huidobra, Violete Parra, Pabla de Rokha, Gabriele Mistral, Pabla Nerude, Stelle Diaz Varin i Nicanora Parre, prvo je događanje manifestacije pod nazivom "Sjećanje – Most između Čilea i Hrvatske", koju je inicirala i osmislila Udruga OS za promidžbu hrvatske kulture izvan RH i kultura drugih prijateljskih naroda u RH.

Kako se ističe u najavi, riječ je o petodnevnoj kulturnoj avanturi kojoj je cilj "odškrinuti vrata spram Čilea" i približiti hrvatskoj kulturnoj publici zemlju o kojoj se u nas malo zna, a koja je domovina mnogobrojnih uspješnih i uglednih potomaka naših sunarodnjaka.

"Dan posvećen čileanskoj ženi" u srijedu 13. svibnja donosi u Društvu hrvatskih književnika (DHK) predstavljanje dvojezičnog izdanja knjige "Cuentos Navidenos" čileanske novinarke i književnice hrvatskog podrijetla Pepite Turine, te predavanje uz video prezentaciju o životu autorice.

U Kulturnom informativnom centru (KIC) u središtu pozornosti prve "Večeri posvećene čileanskom filmu" bit će čileanske književnice čije su dramatične sudbine zabilježene na filmskom platnu.

Bit će prikazan dokumentarni film "La Colorina" višestruko nagrađivanog mladog redatelja Fernanda Guzzonija o životu pjesnikinje Stelle Diaz Varin (1926.-2006.), predvodnice punk generacije i muze brojnih umjetnika svoga doba.

Slijedi prikazivanje dugometražnog igranog filma "Teresa" redateljice Tatiane Gaviole, nadahnutog životom književnice i odmetnice Terese Willms Montt (1893.-1921.), tragične heroine s prijelaza stoljeća.

U četvrtak će diplomatkinja i promotorica hrvatske kulture u svijetu Tuga Tarle u Europskom domu održati predavanje uz video zapis "Hrvatsko zlato Čilea", nakon čega će biti otvorena izložba grafika dvojice umjetnika hrvatskih korijena Danila i Alvara Potočnjaka, pod nazivom "Sagrado".

Druga "Večer čileanskog filma" donijet će u petak u KIC projekcije eksperimentalnog filma "Corazon Secreto" i nagrađivanog "Machuca", koji se bavi dobom okrutnih sukoba i ideoloških podjela Pinochetova režima.

Zadnji dan petodnevne manifestacije, subota 16. svibnja, rezervirana je za "čileansko-hrvatski kulturni kružok" u Kazalištu Štagalj - druženje uz čitanje čileanske poezije, slušanje čileanske glazbe i zajedničko spravljanje jela čileanske i domaće hrvatske kuhinje u selu Kostanj pokraj Vrbovca.

Manifestaciju su podržali Društvo hrvatskih književnika (DHK), Kulturno informativni centar (KIC), Europski dom Zagreb, Muzej Mimara, Udruga Štagalj, Hrvatsko-hispansko društvo, te Hrvatski klub za međunarodnu suradnju, a održava se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Čilea u RH. (Hina)