Preskočite na glavni sadržaj

Kartografija otpora

Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe u partnerstvu s [BLOK]-om, od 7. do 10. svibnja, organizira program pod nazivom 'Kartografija otpora', koji uključuje urbani seminar te tribinu.
vrijeme: 07.05.2015.
url: http://www.blok.hr
Povodom 70-te godišnjice oslobođenja Zagreba od fašizma, 'Kartografija otpora' predstavlja pokušaj da se iznesu potisnute političke dimenzije antifašističke borbe i da se intervenira kako u dominantni diskurs, koji u ključu revizionizma i antikomunizma demonizira partizansku borbu i narodni otpor fašizmu, tako i u onaj liberalno-kulturalistički, koji govoreći o NOB-u prešućuje njegovu neodvojivost od socijalističke revolucije. (...)

Punktovi otpora: Zagreb 1941-45.
urbani seminar, 9. svibnja, u 12 sati, okupljanje na Trgu žrtava fašizma
Narativni rukavci 'otkopani odozdo' (iz memoarske i arhivske građe), fiksiraju mrežu i tokove otpora tijekom okupacije Zagreba u sljedećim točkama-stanicama: (1) Trg žrtava fašizma, (2) Tvrtkova ulica, (3) Trg kralja Petra Krešimira IV, (4) Ulica Crvenog križa, (5) Trg Bartola Kašića, (6) križanje Derenčinove i Šubićeve (plato ispred INA-e), (7) Kvaternikov trg. Prevođenje arhivskog istraživanja i iščitavanja literature u ne-znanstveni format ture omogućava održavanje sata povijesti in situ, na mjestima odigravanja ključnih događaja mikrohistorije zagrebačkog pokreta otpora. Pritom kulisa izvedbe, živo tkivo gradskog prostora, 70 godina kasnije jasno ocrtava niz transformacija – kako onih prostornih, tako i ideoloških – u odnosu na vrijeme aktivnog djelovanje pozadinskog fronta NOP-a, neizbježno uvodeći u priču suvremeni kontekst. Reafirmacija potisnutog povijesnog iskustva tako postaje alternativa tradicionalnim komemorativnim praksama; ne se zanimajući se isključivo ni prvenstveno za individualne priče i velike događaje ona može adekvatnije zahvatiti strukturne karaktiristike NOP-a. Od obrta i dućana koji su služili za razmjenu informacija i materijala, preko ilegalnih radio-stanica i tiskara u privatnim stanovima, do institucija NDH-a u kojima je NOP imao "svoje ljude", odabrani punktovi ujedno su i odgovor na sve prisutniji revizionizam, kojemu jasno poručuje da u temelju Oslobođenja stoji razgranata mreža stanovnika Zagreba – brojnih radnika, liječnika, studenata i umjetnika, koji nisu oklijevali da se politiziraju i pridruže borbi.
 
KARTOGRAFIJA OTPORA - PROGRAM

Nepokoreni grad – Zagreb u antifašističkoj borbi 1941-45.
- tribina -
7. svibnja 20:30 sati, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
sudjeluju: Branka Boban (povjesničarka u mirovini) i Goran Hutinec (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
moderator: Josip Jagić (Mreža antifašistkinja Zagreba)
 
Punktovi otpora: Zagreb 1941-45.
- urbani seminar -
9. svibnja, 12 sati
okupljanje na Trgu žrtava fašizma
sudjeluju: Josip Jagić, Goran Korov, Lovro Krnić, Stefan Treskanica, BLOK: Ivana Hanaček, Ana Kutleša, Vesna Vuković
 
NOB i politika povijesti
- tribina -
9. svibnja, 17 sati
Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
sudjeluju: Boris Buden (Humboldtov Univerzitet u Berlinu), Dean Duda (Filozofski fakultet
Sveučilišta u Zagrebu)
moderira: Stipe Ćurković (Centar za radničke studije, Zagreb)
 
Teror, otpor, oslobođenje
- tribina -
10. svibnja, 19 sati,
Mreža antifašistkinja Zagreba, Hatzova 16
sudjeluju: Josip Jagić (Mreža antifašistkinja Zagreba), Lovro Krnić (Mreža antifašistkinja Zagreba), Goran Korov, Stefan Treskanica
radna grupa: Ivana Hanaček, Josip Jagić, Goran Korov, Lovro Krnić, Ana Kutleša, Milena Ostojić, Krunoslav Stojaković, Stefan Treskanica, Vesna Vuković