Preskočite na glavni sadržaj

Vrbnički prvomajski zbor - Transakcije

Festival međunarodne suvremene vizualne umjetnosti i teorije održava se od 30. travnja do 3. svibnja u Vrbniku na Krku. Na festivalu sudjeluju ABS Grupa, Milijana Babić, Sezgin Boynik, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin, Fokus Grupa, Ibro Hasanović, Minna Henriksson, Ivan Moudov, Alban Muja, Mark Požlep. Kustosica je Alenka Gregorič.
vrijeme: 30.04.2015.
mjesto: Vrbnik
url: http://g-siz.com
Drugarstvo i umjetnost često i dugo koračaju jedno s drugim ruku pod ruku. Gdje to završava profesionalno, a gdje počinje prijateljsko putovanje, pitanje je kojem teško možemo pronaći odgovor. Znamo da u sustavu umjetnosti nema strogo određenih kodova ni pravila funkcioniranja kao u ostalim sferama javnog djelovanja, ali dugogodišnje poslovne suradnje potiču prijateljske veze - i, obratno - kroz prijateljstva se stvaraju profesionalne veze.

Već se osmu godinu za redom skupina umjetnika, kustosa i dizajnera sastaje u Vrbniku na Otoku Krku, 1. svibnja, kako bi proslavili Praznik rada - jedini međunarodni praznik kojeg u našoj regiji baš svi slave, i to bez obzira na etničku ili vjersku pripadnosti. Razgovori o umjetnosti, osmišljavanje novih projekta i izložbi u neobaveznom prijateljskom druženju svih ovih godina spajaju grupu međunarodnih umjetnika i kustosa na istom mjestu u isto vrijeme. Okupe se u kružoku kako bi saznali najnovije informacije o profesionalnim putovanjima svojih kolega, da bi obnovili stara poznanstva, otvorili nova poglavlja u procesu suradnje i skovali planove za budućnost. Činjenica da većina okupljenika i okupljanica profesionalno surađuje već mnogo godina, te da su proizveli nekoliko značajnih izložbi na lokalnom i međunarodnom prostoru, a baš svi imaju i zavidne međunarodne umjetničke karijere, ostvarenje njihovog zajedničkog javnog nastupa za vrijeme druženja u Vrbniku, bilo je samo pitanje vremena.

Iako je u osmišljavanju projekta naglasak usmjeren na kontekst Praznika rada, njegovu  polazišnu točku za odabir djela diktirala je i specifičnost samoga mjesta. Naime, umjetnička djela postavljena su u različitim javnim i privatnim prostorima gradića "nad morem", koje su autori i autorice tijekom proteklih godina svog boravka u Vrbniku iz praktičnih razloga posjećivali, a riječ je o mesnici, restoranu, baru, mjenjačnici i "info-punktu" turističke agencije, zadružnom domu, napuštenom hotelu ili 'stezalištu' za barke, odnosno ulicama, trgovima, kućama i konobama, koje će za vrijeme trajanja festivala postati izložbeni prostori. Za svaku odabranu lokaciju, umjetnici su odučili predstaviti umjetnička djela, koja upravo zbog odabrane lokacije diktiraju različita tumačenja i interpretacije predstavljenog projekta. U proces osmišljavanja programa bilo je uključeno stanovništo Vrbnika, jer je festival bilo moguće izvesti isključivo uz suglasnost i pomoć mjesta i njegovih mještana - korisnika, vlasnika ili upravitelja vrbničkih prostora. 

Naziv projekta Vrbnički prvomajski zbor / Transakcije proizlazi iz fraze »izložba-akcija« i neke je vrste hommage umjetničkim praksama post-konceptualnih umjetnika iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Naime, pojam »izložba-akcija« odnosi se na točno određene oblike djelovanja Grupe Šestorice autora, koja su trajala od 1975. do 1981. godine u četiri grada - Zagrebu, Beogradu, Veneciji i Mošćeničkoj Dragi.
Naziv festivala sadrži informaciju o mjestu i vremenu samog druženja. S intencijom da se već samim nazivom aludira na mogućnost prenašanja forme projekta u druge gradove odnosno na mogućnost njegove izvedbe i u drugim vremenskim okvirima. Time Festival Vrbnički prvomajski zbor / Transakcije potencijalno postaje inicijalnim korakom u budućem produbljivanju prijateljskih i profesionalnih veza među autorima i institucijama koje sudjeluju u organizaciji ovog međunarodnog događaja.

Program festivala:
30.4.2015
17h-20h / Zadružni dom Vrbnik
- Vrbnička prvomajska škola, razgovor o ujedinjenju struke na nivou regije i mogućnosti formiranja regionalne mreže za produkciju, distribuciju i strukovno izdavaštvo. Moderator: A. Gregorič. Sudjeluju: ABS Grupa, Milijana Babić, Sezgin Boynik, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin, Fokus Grupa, Ibro Hasanović, Minna Henriksson, Ivan Moudov, Alban Muja, Mark Požlep. Razgovor je djelomično otvoren i za javnost uz najavu dolaska (info@g-siz.com)
 
Zvanično otvorenje festivala
21h / Placa Vrbničkog statuta
- Milijana Babić, Nacionalna klasifikacija zanimanja 2010. – NKZ 10. - projekcija video rada
Sudjeluju: Matilda Braut, Eva Dminić, Doris Hodanić, Petrica Hriljac, Egle Katunar, Stana Katunar, Katica Kovačević, Marija Mihalić, Marija Mihovilić, Rosalia Papić, Ivona Polonijo, Marijana Polonijo, Nedjeljka Pavan Polonijo, Ivana Fugošić Smodej, Mojca Smodej, Primorka Volarić, Mirna Vujović

21.30.h / Galerija ČE? (bivša čitaonica i crkvica Sv. Križa) u Ulici J.A. Petrisa 11
- Miljana Babić, Nacionalna klasifikacija zanimanja 2010. – NKZ 10., izložba fotografija
- Ivan Moudov, Wine for Openings, instalacija u javnom prostoru

1. 5. 2015.
10.30h / Mesnica Vrbnik na Placi Vrbničkog statuta
- Fokus grupa, Perfect Lovers, izložba umjetničke instalacije
 
11.30h / Mare Tours, Caffe bar Dubravka i Pekara Vrbnik na Trgu Sv. Ivana Krstitelja
- Alban Muja, Windows Seat, izložba crteža         
- Nemanja Cvijanović - XXI pravilo disanja / Klopka za Velog Jožu, izložba fotografije
- Grupa ABS, Umjetnik na radnom mjestu, izložba foto-dokumentacije performansa
 
12.30h / Kušaonica vina Gospoja i Konoba Vrbnička žlahtina na Trgu Škujica
- Lana Čmajčanin, The Nature of Statistic, intervencija
 
14.00h / Trg Škujica
- Minna Henriksson, Art Workers, prezentacija knjige
 
15.00h / Zadružni dom Vrbnik
- Ibro Hasanović, Spectre, projekcija filma
- Nemanja Cvijanović, W IL POTERE POPOLARE, video instalacija
 
17.300h / Stezalište, Namori (Luka Vrbnik)
- Tomislav Brajnović,  Pokrivanja, performans
 
18.00h / Stezalište, Namori (Luka Vrbnik)
- Prvomajska manjaža, večera uz druženje s umjetništvom (pozivamo zainteresirane posjetitelje da ponesu hranu i piće sa sobom)
 
20.00h / Stezalište, Namori (Luka Vrbnik)
- Mark Požlep, Čudnije od raja, koncert
 
2.5.2015
Zadružni dom i Galerija ČE?
- Program se nastavlja od 10h do 14 h i od 17h do 20h, a u Agenciji Mare Tours, Pekari Vrbnik i Mesnici Vrbnik prema radnom vremenu.

22.00h / Dvorana Hotela Vrbniče nad morem (stari hotel na Placi Vrbničkog statuta)
- Sezgin Boynik, DJ evenig - Finish punk 1981-83, DJ zabava
 
3.5.2015
Zadružni dom i Galerija ČE?
- Program se nastavlja od 10h do 14 h i od 17h do 20h, a u Agenciji Mare Tours, Pekari Vrbnik i Mesnici Vrbnik prema radnom vremenu