Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Roberte Weissman Nagy u Bujama

Samostalna izložba Roberte Weissman Nagy pod nazivom 'Ambalažiranje', otvara se u petak, 24. travnja, u 18 sati, u Gradskoj galeriji Orsola u Bujama. Izložbu će, u prisustvu autorice, predstaviti Eugen Borkovsky.
vrijeme: 24.04.2015. 18,00
mjesto: Buje; Gradska galerija Orsola
Roberta Weissman Nagy predstavlja likovni projekt snažne poetičnosti i u isto vrijeme iznimne dramatike. Ona u izložbeni prostor unosi niz kutija u kojima su figure stiješnjenih ljudi te naočito postavljen par cipela na visokoj peti izveden u metalu. Umjetnica raznorodnim materijalima –  tvrdim metalom i mekim, podatnim voskom – oblikuje artefakte izvodeći energetski, emocionalni i identitetski ritual. Nizu sličnih objekata dodaje sasvim drugačiji, čineći izložbu prostornom instalacijom, a galeriju eksperimentalnom psihosocijalnom ordinacijom. Pred nama je osmišljen izbor radova koji objelodanjuje razvoj misli od doživljene realnosti, propitivanja osobnog, nadrealističkih promišljanja do postizanja razine simbola. (..)


Inicijalna misao Roberte Weissman Nagy uvijek je ljudsko. Rezultat je uvijek viđenje, a ne vidljivo. Premisu ovog likovnog iskaza odlikuje propitivanje, sumnja, što su oznake promjenjivosti. Dok ne sumnjamo, stvari su zaustavljene. Onog časa kad se aktivira sumnja, pokrećemo misao ka promjeni bez obzira oslanjamo li se na doživljaj ili razmišljanje, analizu situacije. Tijek stalnih promjena, opisan u teoriji organiziranog kaosa i dokazan na području kvantne fizike i filozofije, utječe na percepciju svijeta oko nas. Roberta sumnja, problematizirajući uvriježeno kroz izbor tema i način oblikovanja. Tako ova dva motiva podupiru jedan drugoga: ukutijana bića i metalne štikle. Ukutijavanje izgovara realno, a štikle željeno stanje. (..) Eugen Borkovsky

Roberta Weissman Nagy rođena je 1965. godine u Puli gdje završava i Srednju umjetničku školu. Akademiju likovnih umjetnosti završila u Beogradu, 1988. godine,  na odsjeku kiparstva, klasa prof. Jovana Kratohwilla. Bavi se  pretežno skulpturom, u metalu, dizajnom te pedagoškim radom. Izlaže od 90-tih godina. Izlagala na kolektivnim i samostalnim izložbama mnogo puta u domovini i inozemstvu: Grožnjan, Opatija, Pula, Rijeka, Umag, Vodnjan, Zagreb (HR); Berlin (D); Paris, Marseille (F); Padova, Trieste (I); Helsinki (FIN); (Beograd (SRB); Ljubljana (SLO); Skopje (MAK); Poznan (PL); Sarajevo, Mostar (BiH); Brooklyn, Chicago, New York, Ohio (USA)… Nagrađivana je nekoliko puta za umjetnički i pedagoški rad. Organizatorica je Open riva Arta u Fažani, voditeljica je galerije Plaza u Sv. Lovreču. Javni rad nalazi se u Fažani, „Laštra“ od 2006. godine. Bila je stalni je sudski vještak za likovnu umjetnost. Član je HDLU Istre.