Preskočite na glavni sadržaj

Vlasta Zajec - Studije o drvenim oltarima i skulpturi 17. stoljeća u Istri

U četvrtak, 23. travnja, u 13 sati, u Društvu povjesničara umjetnosti, održava se predstavljanje knjige Vlaste Zajec 'Studije o drvenim oltarima i skulpturi 17. stoljeća u Istri'. Monografiju predstavljaju Frano Dulibić, dopredsjednik DPUH-a, urednik Petar Prelog, recenzent Daniel Premerl, Višnja Bralić i autorica.
vrijeme: 23.04.2015. 13,00
mjesto: Zagreb; Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Preradovićeva 44
url: http://www.dpuh.hr
Krajem 2014. godine u izdanju Društva povjesničara Hrvatske objavljena je knjiga Vlaste Zajec Studije o drvenim oltarima i skulpturi 17. stoljeća u Istri. U njoj se na zanimljiv i znanstveno relevantan način obrađuje vrijedan a dosad nedovoljno istražen i prezentiran korpus umjetnina. Autorica u knjizi donosi niz novih spoznaja do kojih dolazi temeljem proučavanja raznolikih aspekata te zanimljive i kompleksne građe heterogenih obilježja, obilježene ne samo umjetničkim, stilskim i ikonografskim utjecajima sjeverne Italije, već i srednje Europe.

Brojna djela koja je obradila u svojim studijama po prvi put se objavljuju i/ili produbljeno istražuju te vrednuju u kontekstu srodne produkcije u susjednim područjima. Knjiga daje važan doprinos cjelokupnijem poznavanju umjetničke baštine Istre 17. stoljeća, a s obzirom na kulturalnu kompleksnost i slojevitost istarskog područja, ona pridonosi i spoznajama o umjetničkoj baštini susjednih regija u Italiji (Venecija, Veneto, Furlanija), Sloveniji, te kontinentalnoj Hrvatskoj. S obzirom na njezinu visoku znanstvenu razinu, ovom se knjigom kompetentno uključujemo i u međunarodnu raspravu o umjetnosti ranog novog vijeka na granicama venecijanskog i habsburškog imperija.

Treba također naglasiti i nezamjenjivu važnost knjige Vlaste Zajec u svjetlu znatne konzervatorske ugroženosti građe, izložene intenzivnom propadanju i često neprimjerenim zahvatima.

Riječ je o djelu namijenjenom prvenstveno stručnoj zajednici, a budući da se analizirana građa nalazi u mnogim sakralnim objektima u Istri ono bi moglo pobuditi i interes šire kulturne javnosti, turističkih djelatnika i ljubitelja baštine, kao i njezinih primarnih korisnika.

Vlasta Zajec zaposlena je u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu u sklopu čijih se znanstveno-istraživačkih programa bavi temama oltaristike i skulpture na području Istre i kontinentalne Hrvatske. Doktorirala je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Drvena skulptura 17. stoljeća u Istri. Stručno se usavršavala u Italiji i Njemačkoj. Godine 2004. pokrenula je stručno-znanstveni časopis Kvartal koji je uređivala do 2009. godine.