Preskočite na glavni sadržaj

Manu Chao nastupa u Zadru 17. srpnja

Zvijezda world music glazbe Manu Chao, koji je poznat i po svojim ljevičarskim i antiglobalističkim uvjerenjima, peti put dolazi u Hrvatsku, a ovoga puta nastupit će u Zadru 17. srpnja na Jazine Open Air-u.
vrijeme: 17.07.2015.
mjesto: Zadar; Jazine

Nakon tri nastupa u Zagrebu i jednog u Puli glazbeni revolucionar dolazi i u Dalmaciju gdje će pred hrvatskom publikom i gostima zapjevati na otvorenom prostoru pored zadarskog hrama košarke, dvorane Jazine, gdje su već nastupala poznata imena poput Lennyja Kravitza, najavio je u utorak organizator koncerta Los Angeles Agency (LAA).

Poznat po višesatnim, pozitivnom energijom nabijenim koncertima Manu Chao u Zadar dolazi sa sastavom La Ventura kojeg čine gitarist Madjid, basist Gambeat i bubnjar Garbancito. Turneja će biti pojačana s još dva puhača, a na set listi će osim najvećih hitova, kao što su "Bongo Bong", "Clandestino", "Me Gustas Tu", "Rainin’ In Paradize", "Mi Vida", "Politik Kills" ili "Mala Vida", biti i brojna iznenađenja, neke neobjavljene pjesme i obrade.

Revolucionarno prodoran i podjednako miroljubiv, poznat po svom društvenom aktivizmu i nezadrživim stihovima, Manu Chao je hvaljen podjednako od publike i kritike širom planete, uz koncerte na pet kontinenata.

Francuski umjetnik i aktivist španjolskog porijekla, svoj karakterističan zvuk gradio je kroz rane punk utjecaje kao što su The Clash, Jam ili Dr. Feelgood. Manu, kao nijedan muzičar na svijetu, objedinjuje punk stav, liričnost šansona, ritmiku salse, egalitarizam reggaea i euforiju ska muzike, što njegovim pjesmama daje poseban okus, blizak publici sa svih meridijana.

Manu pjeva na čak sedam jezika, često ih miješajući unutar jedne pjesme, a teme obuhvaćaju političku kritiku, imigraciju, ljubav, život u getu, slobodu mišljenja i življenja, te priče o autentičnim događajima iz svog životnog iskustva.

Surađuje s različitim europskim i latinoameričkim ljevičarskim pokretima i udrugama, a posebno je blizak meksičkim Zapatistima i antiglobalističkoj organizaciji ATTAC. Osim glazbom i političkim aktivizmom, bavi se i humanitarnim radom.

Manu Chao ili José-Manuel Thomas Arthur Chao, osnovao je 1986. u Parizu grupu pod imenom Mano Negra, prema nazivu andaluzijske anarhističke organizacije, te među prvima počeo kombinirati elemente latinske glazbe i punka, stvarajući glazbu na tragu legendarne britanske grupe The Clash.

Mano Negra ostvarila je uspjeh u Europi i Južnoj Americi, no raspala se sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, nakon čega je Manu Chao nastavio solo karijeru, povremeno surađujući s grupom Radio Bemba Sound System u kojoj su svirali i neki članovi Mano Negre. (Hina)