Preskočite na glavni sadržaj

Kratke slike: Postfest - Opuzen Film Festival: Na rubu Europe

U četvrtak, 9. travnja, u 19,30 sati, Kratke slike ugošćuju jedini hrvatski festival posvećen isključivo europskom filmu – Opuzen Film Festival. Razgovarat će se s osnivačem i direktorom Augustinom Zonjićem, a prema njegovom će se izboru prikazati i nekoliko igranih naslova koji su protekle dvije godine bili prikazani u natjecateljskom programu Europska kratka kritika. Ulaz na program je besplatan!
vrijeme: 09.04.2015. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25
url: http://www.sczg.unizg.hr/

Opuzen Film Festival - izbor filmova

Pokrenut 2011. godine od strane mladih lokalnih entuzijasta, Opuzen Film Festival naš je jedini festival posvećen isključivo europskom filmu. Umjesto da se bave izlizanim konceptom 'oživljavanja kulturne ponude' njenim pukim povećanjem, organizatori su jasan programski fokus odlučili usmjeriti na najnovija i najkvalitetnija ostvarenja europskog autorskog stvaralaštva, a s vizijom da, u vrijeme kada smo pristupali Europskoj Uniji, pokušaju potaknuti interkulturni dijalog o društvenim i političkim temama koje zaokupljaju svakodnevicu našeg kontinenta. Orijentiranjem na promociju europskih kinematografija Opuzen želi otvoriti prostor za razumijevanje europskih različitosti pa tako, uz glavne nagrade u igranoj, dokumentarnoj, hrvatskoj i animiranoj konkurenciji, žiri nagrađuje i film koji na najbolji način promiče ideju ljudskih prava.

U vrijeme osnivanja opuzenski je festival nudio jedino kino platno na potezu od Splita do Dubrovnika. Druga je glavna misija stoga bila promijeniti nešto po tom pitanju pa je, zahvaljujući između ostalog i njihovom inicijativom i zalaganjem, u ožujku ove godine otvoreno kino u Metkoviću. Kino Pobjeda postalo je tako 29. nezavisno digitalizirano kino u Hrvatskoj, a redovni će se program u njemu odvijati svakog vikenda dok će preko tjedna ostati dvorana za kazališne i druge javne namjene.

Treći ključni segment koji si je festival uzeo 'u zadatak' bio je djeci i mladima neretvanskog kraja omogućiti ne samo da filmove konzumiraju već da zauzmu aktivnu ulogu pa se tako svake godine u sklopu festivala održava sve rastuća OFF škola. Tijekom tjedan dana mladi autori uz pomoć profesionalnih mentora snimaju kratkometražne igrane i dokumentarne uratke koje potom na zatvaranju imaju prilike pogledati zajedno s publikom na velikom platnu. A publike ne manjka – glavni opuzenski trg svake festivalske večeri primi i po nekoliko tisuća ljudi, podjednako domaćih i turista.

Program moderira Uroš Živanović, a u goste Kratkim slikama dolazi ekipa festivala. Razgovarat će se s osnivačem i direktorom Augustinom Zonjićem, a prema njegovom će se izboru pogledati i pet igranih naslova koji su protekle dvije godine bili prikazani u natjecateljskom programu Europska kratka kritika: U džepu kaputa (ITA), Zrak pomiče stvari (FRA/SPA), Pada kiša (ITA), Izak (ITA) i U tvojem je interesu (SWE). Detaljniji opis filmova dostupan je na poveznici s desne strane, a ulaz na program je besplatan.

Svi filmovi imaju podnaslove na hrvatskom jeziku, a program je realiziran uz potporu HAVC-a.

Program se realizira uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a svi detalji dostupni su na službenim i Facebook stranicama.

Izvor: HAVC