Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Slavice Oplanić u Poreču

U četvrtak, 2. travnja, s početkom u 19 sati,  u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, otvara se izložba slika novigradske slikarice Slavice Oplanić. Izložba ostaje otvorena do 18. travnja.
vrijeme: 02.04.2015.
mjesto: Poreč; Pučko otvoreno učilište Poreč
url: http://www.poup.hr
Pejzaži koje slika Oplanić su oblik i medij razmjene između čovjeka i prirode. Prirodne mizanscene koje posreduju posebne kvalitete povijesnog i geografskog prostora. Oni su zapravo duhovne strukture, realizacija njenog pogleda na zavičaj kao malog ugroženog eko sustava.  U toj tankoćutnoj predodžbi o krhkosti vlastitog zavičaja ona manifestira težnju za stapanjem i nestajanjem u prirodi. Na neki način ona evocira povratak korijenima, bijeg u prirodu, oslobađanje. Partikularnost istarskog teritorija prepoznatljiva je u nekim kompozicijama i od te točke dalje nije bitno dali je ona utopijski konstrukt ili objektivna predodžba, fetiš. Činjenica je da je u današnjim praktično - ekonomskim okvirima on naša jedina konkurentna roba prema kojoj se ponašamo dvolično, iskorištavajući ga do granica održivosti, a istovremeno obožavamo njegov imaginacijsko - arkadijski konstrukt prema kojem se u stvarnosti tako ne ponašamo. Sebastijan Vojvoda, iz predgovora kataloga

Slavica Oplanić je rođena 1956. u Umagu. Slikarstvom se amaterski počela baviti prije petnaestak godina te se od tada usavršava, pohađa likovne tečajeve, istražuje tehnike. Dugogodišnji je član likovne sekcije u Talijanskoj zajednici Novigrad te je jedna od osnivačica i voditeljica likovno kreativne udruge - ateljera galerije 'Agata' Novigrad. Redovito sudjeluje na likovnim manifestacijama i dobitnica je niza nagrada. Sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Češkoj i Turskoj.