Preskočite na glavni sadržaj

Crnogorska biblioteka darovala NSK mapom Dimitrija Popovića

Nacionalna biblioteka Crne Gore 'Đurđe Crnojević' darovala je u petak Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu grafičku mapu 'Oktoih 1494-2014' Dimitrija Popovića, objavljenu u povodu 520. obljetnice prvog izdanja te crkvene pravoslavne knjige, ujedno prve crnogorske tiskane knjige.
mjesto: Ljubljana, Slovenia
url: http://www.aksioma.org/
Nacionalna biblioteka Crne Gore 'Đurđe Crnojević' darovala je u petak Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu grafičku mapu 'Oktoih 1494-2014' Dimitrija Popovića, objavljenu u povodu 520. obljetnice prvog izdanja te crkvene pravoslavne knjige, ujedno prve crnogorske tiskane knjige.
 
Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore 'Đurđe Crnojević' Jelena Đurović uručila je grafičku mapu ravnateljici NSK Dunji Seiter-Šverko, u nazočnosti njezina autora, istaknutog umjetnika Dimitrija Popovića.

'Ta knjiga na fini način objedinjava likovni i literarni izraz, zato je i rađena u obliku grafičke mape gdje se slovo pojavljuje kao temelj riječi, osnovni element, snaga i simbol, a ima i estetsku dimenziju te modernim pristupom daje hommage knjizi tiskanoj prije 520 godina, rekao je Dimitrije Popović za Hinu.

Unatoč velikom napretku elektronskih medija, klasična knjiga će ostati, a tradicija, mit i klasika uvijek će biti izvorište modernosti i za svakog autora veliki kreativni izazov u tome kako nečemu iz prošlosti dati suvremeni pečat, prenijeti ga u drugo vrijeme i produžiti život knjige kao artefakta za buduće naraštaje, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, listovi te grafičke mape nisu ilustracije iz Oktoiha prvoglasnika, nego izraz nadahnuća koje na moderan način daje počast duhovnoj i estetskoj vrijednosti.

Temelj kompozicije je ćirilično slovo uzeto iz inicijala ili tekstova te crkvene knjige, nad originalnim slovima razvija se moderna modifikacija kao likovni apstraktni znak, u koju je ukomponiran konkretan kršćanski simbol.

Popović je izrazio zadovoljstvo što se njegova mapa sada čuva u NSK, kao 'hramu kulture' s kojim surađuje još od 1979. kada mu je objavila prvu monografiju, autora Veselka Tenžere, Tonka Maroevića i Josipa Depola, te izložbe mape 'Korda' iz 1980.

'Nacionalna biblioteka Crne Gore prošle je godine obilježila veliki jubilej u povodu čega je objavila autorski rad vašeg i našeg velikog umjetnika Dimitrija Popovića, za koju nam je danas izuzetna čast da je darujemo Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici', rekla je direktorica crnogorske Nacionalne biblioteka Jelena Đurović.

Ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko ocijenila je suradnju sa srodnom crnogorskom institucijom 'plodnom, prijateljskom i profesionalnom'. Grafička mapa Dimitrija Popovića nije značajna samo zato što obogaćuje našu Grafičku zbirku koja je već 95 godina jedan od temeljnih stupova NSK, nego ostavlja i važan pisani trag koji, osobito s umjetničkom podlogom grafičke mape, potvrđuje da je svo to listanje i čitanje ustvari naše traganje za istinom, istaknula je.

Popovićeva mapa predstavljena je u Novinarskom domu u četvrtak, u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore 'Montenegro' Zagreb.
(Hina)