Preskočite na glavni sadržaj

Fraktura u Londonu nominirana za najboljeg međunarodnog nakladnika

U užem krugu nominiranih za nagradu Londonskog sajma knjiga (LBF) za najboljeg međunarodnog nakladnika našao se hrvatski nakladnik Fraktura, izdavačka kuća s dugogodišnjom tradicijom objavljivanja kvalitetne prijevodne i domaće beletrističke i publicističke literature.
vrijeme: 20.03.2015.
mjesto: Velika Britanija; London
url: http://www.londonbookfair.co.uk/

"Iznimno smo ponosni da je naš nakladnički program, orijentiran na kvalitetnu književnost - hrvatsku i prijevodnu - međunarodno prepoznat i da smo ušli u uži izbor u najkompetitivnijoj kategoriji te nagrade u području nakladništva", kazao je Hini komentirajući nominaciju glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Nagrada, koja se dodjeljuje od prošle godine kao priznanje nakladnicima i agentima za međunarodnu izvrsnost u nakladničkoj industriji, pokriva čitav spektar nakladništva, uključujući sveučilišne i znanstvene nakladnike, nakladnike za djecu i digitalne inovacije. Dodjeljuje se u petnaest kategorija, među kojima su nagrada za najboljeg književnog agenta, za najbolju primjenu internetskih protokola na različitim medijskim platformama, za poticanje književnog prevođenja, za poticanje obrazovanja i druge.

U svakoj kategoriji ocjenjivački sud čine ugledni stručnjaci u tom polju nakladništva. Ove godine, popisi nominiranih predstavljaju kartu svijeta u malom, obuhvaćajući predstavnike izdavačkih industrija 21 zemlje, od Filipina i Hrvatske, do Meksika i Tajvana, priopćeno je na mrežnim stranicama LBF-a.

Fraktura je nominirana u kategoriji za najboljeg međunarodnog nakladnika (The Bookseller International Adult Trade Publisher Award), koju podržava jedan od najuglednijih svjetskih časopisa za knjigu, nakladništvo i knjižarstvo The Bookseller.

U istoj su kategoriji nominirani People's Literature Publishing House, jedan od najuglednijih i najvećih kineskih nakladnika osnovan 1951., te jednako ugledni indijski nakladnik Rupa & co., osnovan prije 78 godina.

"Ideja nagrada je predstaviti na jednome mjestu fantastičan spoj inovatorske domišljatosti i kreativnosti međunarodne izdavačke arene; one su glasna pohvala toj talentiranoj, sposobnoj i inspirativnoj industriji", izjavio je direktor LBF-a Jacks Thomas.

Izvršni direktor Saveza britanskih nakladnika Richard Mollet napomenuo je kako imena onih koji su ušli u uži izbor za nagradu posve nedvosmisleno ukazuju na "uzbudljive nove pojave" u globalnoj izdavačkoj industriji. "Popis nominiranih naglašava izvanredne inovativne trendove u nakladništvu, skrećući pozornost na nove metode rušenja tradicionalnih granica kroz aplikacije, video igrice i ostale oblike multimedije", kazao je.

Londonski sajam knjiga ove se godine održava od 14. do 16. travnja. Fraktura se na popisu nominiranih najvećih talenata izdavačke industrije našla među ponajboljima u svijetu, a dobitnici će biti proglašeni na posebnoj svečanosti prvog dana održavanja sajma u Konferencijskom centru londonske Olympije. (Hina)