Preskočite na glavni sadržaj

8. Gumbekovi dani

Osmi međunarodni festival cabareta 'Gumbekovi dani' održava se od 19. do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu, a svečano će biti otvoren 19. ožujka predstavom Nine Škrabe 'U Plavom podrumu' u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Glumačke družine Histrion, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare ravnatelj Histriona Zlatko Vitez.
vrijeme: 19.03.2015.
mjesto: Zagreb; Histrionski dom, Ilica 90
url: http://www.histrion.hr/

Vitez je na ovogodišnjim 8. Gumbekovim danima najavio nastup 14 kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i Srbije te izvedbu petnaest predstava.

Redatelj Škrabeove predstave "U Plavom podrumu" Želimir Mesarić istaknuo je kako je ta kabaretska predstava posvećena "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu" nogometu. "U tom Plavom podrumu, omiljenom sastajalištu nogometnih navijača, kroz priče i pošalice o nogometu, utakmicama i nogometnim zvijezdama, uz pratnju glazbe, pjesme i plesa odvija se povijest Zagreba, Hrvatske, Europe i svijeta", rekao je Mesarić dodavši kako je riječ o razdoblju između 1930. i 1946., odnosno od pobjede reprezentacije Zagreba nad Madridom i neodlaska hrvatske reprezentacije na svjetsko prvenstvo u Urugvaju do boljševičkoga zatiranja tradicije zagrebačkih nogometnih klubova i osnivanja Dinama.

Naglasio je kako se "U Plavom podrumu" izmijenjuju komika i tragika, romantika i kruta zbilja te da se uz zvukove starih šlagera i ritam tanga u njem sastaju predstavnici svih zagrebačkih slojeva.

Duško Ljuština iz kazališta "Kerempuh" najavio je da će njegovo kazalište izvesti dvije predstave - jednu u režiji Olivera Frljića "Jazavac u Kerempuhu" te predstavu "Cabaret chische lische" u izvedbi Ivana Đuričića, Maria Mirkovića, Luke Petrušića, Hrvoja Kečkeša i Maje Posavec.

Helena Braut iz Zagrebačkoga kazališta mladih (ZKM) najavila je predstavu u režiji bosanskohercegovačkoga redatelja Dine Mustafića napravljenu po tekstovima Slavenke Drakulić "Kako smo preživjele", a ravnatelj mađarskoga instituta u Zagrebu Dinko Šokčević najavio je dolazak Hrvatskoga kazališta iz Pečuha u Mađarskoj, koji će izvesti komad "Dobar, loš (zao) i krakati" u režiji Slavena Vidakovića. "U izvedbi sudjeluje i baletni ansambal kazališta u Pečuhu, rekao je Šokčević dodavši kako je riječ o komadu koji paraodira western.

Na 8. Gumbekovim danima, osim navedenih predstava bit će izvedene i predstave Kazališta KNAP iz Zagreba (Pešćenica) "Nevjerojatan događaj" u režiji Ivice Boban, karlovačkoga Kazališta Zorin dom koje će izvesti komad "Karlstadt kunst cabaret" u režiji Peđe Gvozdića. Varaždinski HNK izvest će predstavu "Svinje " Tomislava Zajeca u režiji Damira Zlatara Freya, Dječje kazalište Dubrava&Vrum&Prostor plus predstavu "Minimi" Sanje Tropp Fruehwald & Tilla Fruehwalda.

Stjepan Jimmy Stanić i Barbara Trohar predstavljaju "Jimmy Kabare", a Mladen Medak Gaga "Kajbare - zaglazbancije & politikancije".

Srbijanski FAVI teatar iz Beograda izvest će predstavu Mirjane Bobić Mojsilović "Posljednja šansa", a Lara Jankovič iz Slovenije u režiji Zijaha Sokolovića izvodi na temelju biografije Edit Piaf, autorice Simone Berteaut predstavu "Kao ja", a produkcija Filter Sarajevo "Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac" predstavu Indire Kučuk Sorguč.

Zajednička slovenska, bosanskohercegovačka i austrijska produkcija KUD Franc Prešern & Grad kulture iz Ljubljane izvest će predstavu Antuna Pavlovča Čehova "Medvjed" u režiji Zijaha A. Sokolovića. (Hina)