Preskočite na glavni sadržaj

Igor Grubić izlaže u Poljskoj

U MWW Muzeum Współczesne Wrocław, u poljskom gradu Wrocławu, do 4. svibnja, otvorena je skupna međunarodna izložba 'Earth / Ziemia', na kojoj sudjeluje i hrvatski umjetnik Igor Grubić.
vrijeme: 20.02.2015.
mjesto: Wrocław; MWW, pl. Strzegomski 2a
url: http://muzeumwspolczesne.pl


Grubić sudjeluje s radom 'Spomenik'. Eksperimentalni dokumentarni film bavi se jednom prvorazrednom kulturnom i političkom temom na meditativan, filozofski način. Prikaz je to nekoliko apstraktnih, modernističkih spomenika iz doba socijalizma koji zajedno s moćnom prirodom koja ih okružuje čine dojmljive vizualne metafore, svojevrsnu vizualnu poeziju. 'Spomenik' je zamišljen kao vizualni esej (bez dijaloga i naracije) o 'životu' tih impresivnih djela socijalističkog kiparstva i stanju u kojem se nalaze, propitujći njihovu današnju svrhu. Iako se to na nekima gotovo ni ne vidi, mnogi od spomenika bili su bombardirani, djelomično srušeni ili teško 'ranjeni' tijekom 90-ih.

Upravo je sustavno uništavanje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj tijekom prve polovice 90-ih i Domovinskog rata, kad je stradalo oko 3000 spomenika, bilo motivacija za snimanje filma.

Više o izložbi - ovdje.