Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva Biserke Baretić u Modernoj galeriji

Retrospektiva Biserke Baretić u Modernoj galeriji
Retrospektivna izložba slikarice i grafičarke Biserke Baretić, na kojoj će se predstaviti njezin opus nastao tijekom više od pedeset godina, otvara se u četvrtak, 12. ožujka, s početkom u 19 sati, u Modernoj galeriji. Izložba ostaje otvorena do 19. travnja.
vrijeme: 12.03.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Moderna galerija, Andrije Hebranga 1
url: http://www.moderna-galerija.hr
Moderna galerija predstavlja retrospektivnu izložbu opusa Biserke Baretić, umjetnice s napunjenih osam desetljeća života i više od pet desetljeća stvaralačkog rada. Njezin opus predstavlja jedan od najcjelovitijih i najkoherentnijih likovnih svjetova u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, a koji kao takav do sada nikada nije bio cjelovito prikazan.

Retrospektiva u Modernoj galeriji predstavlja stotinjak autoričinih radova (radovi na papiru kombiniranih tehnika i uljane slike velikih formata) nastalih u razdoblju od 1955. do 2014. Kvaliteta i brojnost odabranih radova u likovnom postavu čiji su autori slikarica Biserka Baretić, akademik Tonko Maroević i Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije,  garantira vrhunski umjetnički doživljaj.

Biserka Baretić, nacionalno i internacionalno poznata hrvatska slikarica i grafičarka, rođena je 27. srpnja 1933. godine u Zagrebu kao drugo od četvero djece oca Leonarda i majke Katarine. U zagrebačku Školu primijenjene umjetnosti upisuje se 1949. godine, ali na nagovor profesora već 1951. prelazi na Akademiju likovnih umjetnosti gdje do 1953. studira slikarstvo. Prvi put se javnosti predstavila radovima na izložbi 'Rovinjske grupe' u Rovinju 1955. godine a prvu je samostalnu izložbu ostvarila 1958. godine u Zagrebu. Radovi nastali tijekom toga razdoblja pripadaju nadrealističkoj fazi. Od 1960. suradnica je Majstorske radionice Krste Hegedušića gdje joj se otvorila mogućnost rada u idealnim uvjetima velikoga atelijera i najboljeg osvjetljenja.
 
Godine 1961. napušta Majstorsku radionicu i do danas djeluje kao samostalna umjetnica. Kontinuitet stvaranja tijekom desetljeća je približava apstrakciji kako u slikarstvu, tako i grafici. Godine 1962. udaje se za slikara Ordana Petlevskog a kćer Sibilu, buduću književnicu, dobili su 1964. godine. Od 1968. godine obitelj stanuje u Savskoj ulici gdje u nevelikom stanu svi njezini članovi stvaraju svoju idealnu sliku svijeta, Ordan do 1997., a Sibila i Biserka i danas.
 
Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Retrospektivu crteža priredio joj je Kabinet grafike HAZU na prijelazu 1996. i 1997. godine. Njezina se djela nalaze u zbirkama najvećih muzeja i galerija, a za svoj je rad na polju slikarstva, crteža i grafike dobila brojne i prestižne nagrade, između ostalih i Nagradu Vladimir Nazor. U Zavičajnom muzeju grada Rovinja priredila je 2002. i 2009. opsežne samostalne izložbe.

Biserka Baretić i danas u svom zagrebačkom stanu, crtajući bez imalo zamora i slikajući goleme poliptihe, smjelo stvara svoje glasovite kromatske kompozicije.