Preskočite na glavni sadržaj

Izložba povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića

Izložba povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića
Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, od 25. svibnja do 18. srpnja 2021. predstavlja veliku izložbu Ede Murtića uz stotu obljetnicu rođenja tog proslavljenog hrvatskog slikara, uz koju će se održati i niz drugih događanja.
Projekt "Murtić 100" do 18. srpnja predstavlja više od 100 djela umjetnika koji je ostavio trag na hrvatskoj i međunarodnoj likovnoj sceni, ali uključuje i međunarodni simpozij "Gesta i sloboda", koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021. te izložbu "Nova apstrakcija" u Laubi – Kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja.

Bit će tu i mnoštvo popratnih događanja, reinterpretacije Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama.

Tomislav Buntak, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, rekao je kako Edo Murtić mijenja percepciju o tome tko je umjetnik u društvu te pomiče granice značenja umjetničkog djela u javnom prostoru.

"On je nezaobilazna umjetnička pojava druge polovice 20. stoljeća. Posebno me raduje što će se kroz ovaj projekt, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, razviti novi načini dugoročne strategije prepoznavanja Zagreba kao turističke destinacije umjetničkog predznaka. Umjetnik Edo Murtić je idealna početna točka za takvu inicijativu", ocijenio je.

Izložba se postavlja pod umjetničkim vodstvom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, a njezina je posebnost što raznolikost umjetnikovog stvaralaštva predstavlja kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore Paviljona.

Tako će u Galeriji Bačva biti izloženi radovi koji su u kolektivnoj memoriji ostali zapamćeni kao paradigmatska umjetnička djela pojedinih dionica visokog modernizma te se naglašava dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićevog stvaralačkog pristupa.

Galerija PM ugostit će njegove aktivističke cikluse – posvećene anti-ratnoj tematici, što izravno ukazuje na Murtićev značaj istaknutog i utjecajnog kulturnog aktera, zastupnika demokratskih i slobodarskih načela, ističe se.

U Galeriji Prsten predstavljaju se ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama – gvaš, monumentalne kompozicije u keramici, emajlu i mozaiku te pejzaži i gradske vedute, koje su obilježile svih šest dekada njegovog stvaralaštva.

"Edo Murtić je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma i svojim opusom postao najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji", ocijenio je Franceschi.

Edo Murtić  (Velika Pisanica, 1921. - Zagreb, 2005.) umjetnik je koji je svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici 20. stoljeća.

U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Prvu samostalnu izložbu održao je u Zagrebu 1935. godine.

Njegovo rano figurativno slikarstvo zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD-e, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma.

Kako se podsjeća u najavi izložbe, svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u jugoistočnoj Europi, a njegove izložbe 1953. u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti.

Ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Djela su mu prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

Njegovu izložbu u Meštrovićevom paviljonu prate likovne radionice za 4 dobne skupine: od 5 do 8 godina, od 10 do 15 godina, 15+ godina i 55+ godina.

U čast umjetnikovog rođendana (4. svibnja) i najavu izložbe u utorak će se od 20 do 23 sata na fontani kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice projicirati slike Ede Murtića.

Najave ostalih događanja uz stotu obljetnicu rođenja moći će se pronaći na stranici Murtic100.hr. (Hina)

Vezana vijest:
Otvorena netipična retrospektiva Ede Murtića (HRT)