Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za 'Erste fragmente 11'

Erste banka i ove je godine, jedanaesti put zaredom, raspisuje natječaj 'Erste fragmenti' kojim poziva mlade umjetnike do 30 godina te studente akademija likovnih umjetnosti da do 10. travnja prijave svoje radove te osvoje neku od nagrada.
prijava: 10.04.2015
url: http://www.erstebank.hr
Riječ je o tradicionalnom projektu Erste banke kojim pruža potporu mladim umjetnicima te omogućava afirmaciju njihovog stvaralaštva i to otkupom umjetničkih djela te dodjelom posebnih nagrada i stipendije. Djela za otkup odabrat će stručno povjerenstvo u sastavu: voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, akademski slikar Sebastijan Dračić, kustosica i umjetnička menadžerica Vanja Žanko te Antonia Jurić, voditeljica urbanokulturne platforme Erste banke – Urbanka.

Novčanu nagradu Grand Prix u iznosu od 10.000 kuna dobit će umjetnik čiji rad (skulptura, slika, grafika ili instalacija) stručni žiri proglasi najboljim, a istom će se umjetniku omogućiti i samostalna izložba. Osim odabira najboljeg rada po izboru stručnog žirija, dodjeljuje se i posebna nagrada po odabiru publike u iznosu od 3.000 kuna te jedna godišnja stipendija u visini 1.000 kuna mjesečno za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu. Ove godine provest će se i natječaj za izradu prepoznatljivog vizualnog rješenja i logotipa za natječaj „Erste fragmenti“ na koji se mogu javiti svi dizajneri, umjetnici i ilustratori do 30 godina starosti, također do 10. travnja, te ukoliko pobjede, osvojiti nagradu u iznosu od 5.000 kuna.
 
Otkupom umjetničkih djela, Erste banka nastoji mladim i još širem krugu nepoznatim umjetnicima omogućiti daljnji rad i školovanje, a potom i predstavljanje široj publici. Zato će se po završetku natječaja organizirati izložba u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, gdje će svi otkupljeni i nagrađeni radovi biti izloženi.

Natječaj 'Erste fragmenti' organizira se od 2002. godine, a u prethodnih 10 izdanja otkupljeno je oko 140 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj. Autori mnogih otkupljenih radova,  poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.
 
Više o prijavama na natječaj na www.erstebank.hr