Preskočite na glavni sadržaj

Marko Pogačnik / Model čovjekovog postojanja na Zemlji

Marko Pogačnik / Model čovjekovog postojanja na Zemlji
U utorak, 10. ožujka, u 19 sati, u Galeriji umjetnina Split, otvara se izložba Marka Pogačnika 'Model čovjekovog postojanja na Zemlji'. Projekt se razvijao kroz dva predavanja i radionicu, da bi na posljetku kulminirao u ambijentalnoj instalaciji postavljenoj u Galeriji, koja se može razgledati do 31. ožujka.
vrijeme: 10.03.2015. 19,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Instalacija je postavljena u kontinuitetu kroz tri prostora Galerije umjetnina s ciljem omogućavanja individualnog iskustva procesa koji oblikuju naš svakidašnji svijeta uz reference na lokalne specifičnosti po geomantijskoj karti Splita.

1. U prvom prostoru predstavljene su iskonske sile Zemlje, svojevrsni korijen same kreacije predstavljen formom mandorle (simbol života, odnosno, sjemena iz kojeg nastaje život) izvedene od kamenja i šljunka s aplikacijama od stakla. U kamenom obodu mandorle postavljena su tri kamena s kozmogramima zmajeva kao simbolima iskonskih snaga. Po geomantijskoj karti Splita instalacija u prvoj prostoriji odgovara Marjanu.

2.  Drugi prostor je svojevrsni labirint hodnika koji simbolizira život kroz kojeg svakodnevno prolazimo. Pri ulasku u muzej posjetitelji moraju proći kroz labirint izveden od providne tkanine ovješene u hodniku koja nameće vijugavo kretanje. Pojedine faze prolaska kroz labirint života označene su kozmogramima izvedenim u pleksiglasu. Po geomantijskoj karti Splita labirint odgovara Dioklecijanovoj palači.

3. Vertikala trećeg prostora u visini od tri kata predstavlja kozmičko nadahnuće. Sa stropa se spiralno spuštaju kozmogrami izvedeni iz tkanina različitih boja, a na samom dnu spirale cilindrični su oblici izvedeni u drvu natopljenim mirišljivim uljem različito tretiranih površina.

Marko Pogačnik, rođen je 1944. u Kranju, Slovenija. Od 1965. do 1971. djeluje u okviru grupe OHO, od 1971. do 1979. živi  i radi u poljoprivredno-umjetničkoj komuni u Šempasu. Djeluje u području cjelovite ekologije, umjetnosti i geokulture. Razvio je metodu litopunkture - umjetnost akupunkture, liječenja zemlje i gradova.  

Izložba je organizirana u suradnji s Tiflološkim muzejom.
Suradnice: Marika Pogačnik i Simona Čudovan
Kustos: Branko Franceschi