Preskočite na glavni sadržaj

'Goranov vijenac' Mariju Sušku, a 'Goran za mlade pjesnike' Goranu Čolakhodžiću

Prosudbeno povjerenstvo dodijelilo 'Goranov vijenac' za poeziju 2015. godine pjesniku Mariju Sušku, a nagradu 'Goran za mlade pjesnike' dobio je Goran Čolakhodžić za pjesnički rukopis 'Na kraju taj vrt', priopćio je Odbor Goranova proljeća.
url: http://www.igk.hr
'Goranov vijenac' priznanje je za ukupan prinos suvremenoj hrvatskoj poeziji, a dodjeljivanjem Mariju Sušku, kako je priopćeno, to se priznanje vjerojatno najviše približilo poetskim polazištima iz kojih je ono i pokrenuto, polazištima koja su upisana u 'Jami' Ivana Gorana Kovačića.
U obrazloženju prosudbenoga povjerenstva navodi se kako Suškova poezija svjedoči o onome 'poslije', o životu, ali i o smrti koja nije dio prirodnog slijeda, u tom mehaničkom narušavanju ritma normalne ljudske svakodnevice.

Prosudbeno povjerenstvo činili su Irena Matijašević, Miroslav Kirin, Tomica Bajsić, Delimir Rešicki i Branko Čegec, a nagrada se sastoji od Vijenca, kiparskog rada Vojina Bakića te novčanog iznosa.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Davor Ivankovac, Dorta Jagić i Marko Pogačar, kako se navodi, jednoglasno je odlučilo da između sedamdeset i jednog ovogodišnjeg pristiglog rada, nagradu 'Goran za mlade pjesnike' dobije Goran Čolakhodžić za pjesnički rukopis 'Na kraju taj vrt'. Nagrada je objavljivanje prve knjige pjesama.

Prosudbena komisija pohvalila je i rukopise Darka Šeparovića, Marije Dejanović i Bruna Vučkovića.

Zbirka pjesama 'Na kraju taj vrt', smatra prosudbeno povjerenstvo, primjer je uspjele konstrukcije subjekta kao protagonista lirske radnje i samih poprišta zbivanja, koja su dosljedno provedena kroz brižljivo oblikovani koncept, te imenovana kao vrt, voćnjak, šuma i grad.

Mario Suško rođen je 1941. u Sarajevu. Objavio je više knjiga poezije te više knjiga prijevoda s engleskog jezika. Poezija mu je, među inima, tiskana u antologijama i časopisima u Hrvatskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Nizozemskoj, Indiji, Irskoj, Mađarskoj, Austriji i Italiji. Suško je 2012. proglašen Longislandskim pjesnikom godine, a od 2013.-2015. imenovan pjesnikom laureatom Nassauske županije. Godine 2012. postao je dopisnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Goran Čolakhodžić rođen je 1990. u Zagrebu, a živi u Samoboru. Prevodi s rumunjskog i na rumunjski. Poeziju i u znatno manjoj mjeri prozu piše uglavnom kontinuirano od početka srednje škole. Osim što bi mu nekoliko pjesama trebalo biti uključeno u prvi ovogodišnji broj časopisa Poezija, dosad nije objavljivao.
(Hina)