Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje i radionica Marka Pogačnika u Splitu

U Galeriji umjetnina Split, u četvrtak, 5. ožujka, u 19 sati, održava se predavanje slovenskog umjetnika Marka Pogačnika 'Model čovjekovog postojanja na Zemlji'. U petak, 6. ožujka, također u 19 sati, Pogačar će održati predavanje na temu 'Dvije slike sa suvremenim sadržajem'. 'Odnos između Marjana i Dioklecijanove palače' naziv je radionice koju će umjetnik voditi u subotu, 7. ožujka.
vrijeme: 05.03.2015.
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Model čovjekovog postojanja na Zemlji, predavanje

Tema predavanja je novi koncept višedimenzionalnog prostora, te pozicija čovjeka u kozmosu u odnosu na prirodu i druga bića kao što su biljke, životinje i elementarna bića. Ovo predavanje svojevrsni je uvod u samu izložbu. Izložba se sastoji od  tri dijela, postavljena u tri zasebne prostorije s ciljem individualnog  doživljaja procesa  nastajanja našeg svakidašnjeg svijeta:

1. Prva prostorija predstavlja iskonske sile Zemlje, svojevrsni korijen same kreacije. Tu se kamen nameće kao najvažniji element. U fokusu se nalazi kamen s prikazom lika mandorle kao simbola života, to jest sjemena iz kojeg nastaje život. Oko mandorle nalaze se tri kamena na kojima su isklesani likovi zmajeva kao simbola iskonskih snaga.
2. Druga prostorija je svojevrsni hodnik koji simbolizira život kroz kojeg svakodnevno prolazimo ( hodamo). Ako posjetitelji žele ući u Muzej, prvo moraju proći kroz labirint napravljen od tankih velova koji će biti postavljen u hodniku. Pojedine faze prolaska kroz labirint života su označene znakovima na pleksiglasu.
3. Treća prostorija je visoki hodnik koji predstavlja kozmičku inspiraciju. Sa stropa prostorije horizontalno će visjeti pleksiglasi sa znakovima – kozmogramima koje je izradila Marika Pogačnik od tkanina različitih boja. Kozmogrami predstavljaju kozmičke kvalitete koje se spuštaju u našu svijest kao Platonove ideje.
 
Dvije slike sa suvremenim sadržajem, predavanje
Slike koje će se proučavati su:
1. Slika Jurja Čulinovića 'Bogorodica sa djetetom', 15.st., zbog  neobičnog prikaza biljaka i životinja ( konkretno ptice).
2. Slika Gregorija Lazzarinija 'Bogorodica s djetetom, Sv. Ivanom Krstiteljem i anđelom', 17. st., na kojoj je Bogorodica predstavljena sa troje djece, od kojih je jedno biće prirode sa janjetom, a drugo biće kozmosa sa krilima (problematike trojstva i njegovog utjecaja na identitet čovjeka).
 
Fontana ispred Prokurativa: radionica, 7. ožujka,  9, 45 - 16, 00
Odnos između Marjana i Dioklecijanove palače

Radionica obuhvaća šetnju Marjanom i palačom, sa svrhom prostornog doživljaja triju aspekata grada Splita i njihovih korelacija.
1. Marjan kao područje iskonskih snaga Zemlje odgovara prostoriji sa kamenom
2. Split kao grad odgovara labirintu hodnika
3. Neki elementi Dioklecijanove palače (njezina geometrija i brojne sfinge) ukazuju na kozmičke inspiracije, što odgovara trećoj prostoriji sa visećim idejama-kozmogramima.
 
Marko Pogačnik, rođen je 1944. u Kranju, Slovenija. Od 1965. do 1971. djeluje u okviru grupe OHO, od 1971. do 1979. živi  i radi u poljoprivredno-umjetničkoj komuni u Šempasu. Djeluje u području cjelovite ekologije, umjetnosti i geokulture. Razvio je metodu litopunkture - umjetnost akupunkture, liječenja zemlje i gradova.