Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Dnevnik Anne Frank' u Belom Manastiru

Premijera predstave 'Dnevnik Anne Frank' u Belom Manastiru
Belomanastirsko kazalište još je 2014. započelo svoj do sada najveći produkcijski projekt, kazališnu predstavu 'Dnevnik Anne Frank'. Predstava je dugo rađena zbog težine same teme, a premijera će se održati 28. ožujka, kada će biti upriličeno i predavanje i izložba na temu Holokausta.
vrijeme: 28.03.2015.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://vip-club.hr/

Prošlo je 70 godina od najvećih zločina nad čovječanstvom. Na dan kada je Crvena armija upala u zloglasni logor Auschwitz, 27. siječnja 1945. godine, obilježava se Dan sjećanja na Holakust, pojam koji danas označava genocid nad Židovima. Povodom te tragične godišnjice, belomanastirsko kazalište priprema kazališnu predstavu 'Dnevnik Anne Frank'. Dugo su vremena radili na režiji i dramaturgiji i zapravo svakom detalju, kako bi pokušali s one umjetničke strane pokazati tragediju i zlo koje su donijeli vihori Drugog svjetskog rata.

'Glumci su dali u svoje uloge maksimum. Puno su vježbali, proučavali su povijest, gledali filmove o Anne Frank, čitali puno o Holokaustu, posebice logorima Bergen - Belsen i Auschwitz kako bi što bolje prenijeli priču, ali i svoje emocije iznijeli kroz uloge koje nose, a bilo je tu i psiholoških vježbi', ističe redatelj Cvetin Aničić, profesionalac iz Šida.

Belomanastirsko kazalište želi predstavom ukazati kako nas tragedije ničemu ne nauče, jer još uvijek nevini ljudi stradavaju.

'Uložili smo sve što smo imali u ovu predstavu. Od financija, slobodnog vremena, emocija i ozbiljnosti pristupa jer ovo za nas nije obična predstava, ovo je stvarnost, nečiji život. Bilo je vrlo stresno pokušati osjetiti njihove strahove i tragediju koja im se dogodila te se nadamo kako ćemo uspjeti te emocije prenijeti na publiku i poslati poruku mira', ističu glumci, koji su u predstavu unijeli mnoštvo simbolike i poruka.

Uloga Anne Frank, pripala je 15-godišnjoj gimnazijalki Dunji Vlahek u koju velike nade za kazališnu budućnost polaže vodstvo kazališta. Mladoj glumici ovo je, može se reći „uloga života“, za koju se pripremala punih godinu dana.

Uprava i glumci su odlučili simbolično pričekati s premijerom do ožujka, jer je tada Anne Frank, oboljevši od tifusa umrla u logoru Bergen – Belsen (Njemačka), nekoliko dana nakon sestre Margot.

Uz Dunju Vlahek u predstavi glume: Aleksandar Momčilović kao Otto Frank, Biljana Marušić (Edith Frank), Maja Bosanac (Margot Frank), Maja Grujić u ulozi Miep Gies, Nebojša Šimić (Albert Dussel), Igor Farkaš (Hermann Van Pels ), Ana – Marija Zorčec kao Auguste Van Pels i Nemanja Bukvić kao Peter Van Pels.  Otto Frank je jedini preživio strahote logora te je umro u Baselu, u Švicarskoj, 1980. Do kraja života radio je na Aninom Dnevniku koji je objavljen 1988. poslije njegove smrti. Dnevnik je najčitanija knjiga ikada u svijetu, odmah iza Biblije. 

„Dnevnik Anne Frank“ jedna je od sedam prijavljenih predstava za kvalifikacijsku Smotru Osječko – baranjske županije za 55. Državni festival – FHKA, koji će se ove godine održati od 8.-10. svibnja u Pazinu i od 15.-17. svibnja u Vodicama. Kvalifikacije će se igrati u Belom Manastiru, 29. ožujka javno, za sve zainteresirane posjetitelje.