Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Virunga' pobjednik ovogodišnjeg ZagrebDoxa

Britanski film 'Virunga', dramatična priča o ljudima koji se bore za spas nacionalnog parka u Kongu i posljednjih planinskih gorila koji ondje žive, osvojio je Veliki pečat, za najbolji film iz međunarodne konkurencije ovogodišnjeg festivala ZagrebDox.
vrijeme: 01.03.2015.
mjesto: Brussels, Belgium
url: http://www.experienz.org/

Film Orlanda von Einsiedela, koji je za taj svoj dugometražni dokumentarni prvijenac bio nominiran i za Oscara, jedinstven je prikaz postojeće političke i ekološke krize u Kongu, šokantan, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma, rečeno je u subotu na dodjeli nagrada 11. ZagrebDoxa, koji će završiti u nedjelju projekcijom nagrađenih filmova.

"Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek-djela", istaknuo je žiri u obrazloženju.

I u regionalnoj konkurenciji nagrađen je jedan dugometražni prvijenac - Veliki pečat dodijeljen je filmu "Kainova djeca" mađarskog redatelja Marcella Geroa, koji nakon 30 godina prikazuje što se dogodilo s muškarcima koji su još kao djeca počinili najteža kaznena djela.

"Osim što zadovoljava visoke kriterije struke, film donosi potresnu i dirljivu priču o dječacima koji su postali ubojice najbližih. Ne pokušavajući osuditi ili poučiti, redatelj nam nudi drugačiju prizmu", ocijenio je žiri.

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobio je finski dugometražni film "Vrtni ljubavnici" autorice Virpi Suutari, "višeslojna, briljantno izrežirana priča o vrtovima različitih bračnih parova i njihovoj ljubavi prema agrikulturi", koja govori i o ljubavi, poštovanju, nerazumijevanju među generacijama, bolesti, zločinima, smrti.

U istoj kategoriji posebno priznanje dobio je i danski film "Bolji život" Hanne Polak, priča iz Moskve, s najvećeg odlagališta otpada, nagrađena kao film koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim te "dirljiv primjer ljudske ustrajnosti u nevjerojatno teškim uvjetima".

Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji dobio je igrano-dokumentarni film "Rus" bosanskohercegovačkog redatelja Damira Ibrahimovića, originalna priča o čovjeku koji je promijenio tri imena, politička sustava, žene i vjere.

Mladi žiri dodijelio je Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina mađarskom filmu "Drugačija Mađarska - život jednog sela, fragmenti" Denesa Nagyja, film je o imaginaciji i različitim pogledima na stvarnost, koji kroz perspektive dviju generacija u posttranzicijskom propadajućem mađarskom selu "pametno i suptilno otvara brojna pitanja o političkim i kulturološkim promjenama koje je donijela tranzicijska era".

Posebno priznanje za autora do 35 godina dobio je hrvatski autor Igor Bezinović za film "Veruda - fim o Bojanu", a zaslužio ga je za "propitivanje i etičke vrijednosti dokumentaristike i voajerističke izopačenosti publike".

Žiri "Movies That Matter", koji nagrađuje film koji na najbolji način promiče ljudska prava, najboljim je proglasio američki "Rich Hill" Tracy Droz Dragos i Andrewa Droza Palerma, koji je pobijedio na Sundanceu. Ta priča o tinejdžerima koji unatoč teškim životnim uvjetima imaju veliku volju za životom nagrađena je za "istančan, razuman, jedinstven i pažljivo odabran uvid i viziju, human pristup temi i snimanju".

Posebno priznanje te kategorije dobio je "Virunga", za "dirljivu poruku koja može pokrenuti promjene".

Nagrada Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih dodijeljena je američkom filmu "Djevojka na putu" Jillian Schlesinger, o 14-godišnjakinji koja se uspješno izborila da postane najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet, a žiri mladih gimnazijalaca odabrao ga je jer "pokazuje da možda nije sve ograničeno kako se čini u današnjem svijetu".

Pobjednički film "Virunga" može se nazvati i aktivističkim, a napravljen je u Godardovoj doktrini po kojoj svaki dokumentarni film teži biti igrani, a svaki igrani teži biti dokumentarni, ocijenio je u ime žirija međunarodne konkurencije Vinko Brešan. S jedne smo strane gledali autentične prizore, a s druge film ima napetost trilera koji vas drži prikovane za stolac kako biste vidjeli što će se dalje dogoditi, dodao je.

Ovogodišnju konkurenciju opisuje kao "izuzetno kvalitetnu, s bogatstvom tema i pristupa", što je žiri, napomenuo je, stavilo u teške muke.

Zadovoljan je i direktor festivala Nenad Puhovski jer, rekao je, samo je jučer, u jednom danu, na Dox došlo 716 gledatelja više nego prošle godine u isto vrijeme, a dvije trećine svih filmova dosad ima ocjenu publike višu od četiri, dok filmu koji vodi nedostaje tek nekoliko desetaka postotaka do čiste petice.

Kao još jednu pozitivnu stranu ovogodišnjeg izdanja izdvojio je čak dvjestotinjak gostiju, predvođenih Kim Longinotto i Želimirom Žilnikom koji su u okviru ZagrebDox Proprojekta imali i inspirativne majstorske radionice.

U proteklih tjedan dana na festivalu je prikazano ukupno 150 filmova u 16 programa, a za nagrade ih se natjecalo 25 u međunarodnoj i 18 u regionalnoj. Posljednji dan ZagrebDoxa, u nedjelju, tradicionalno se prikazuje program "Best of Fest" s filmovima nagrađenim na ovogodišnjem izdanju. (Hina)

HT nagrada publike 11. izdanja ZagrebDoxa pripala je Evi Kraljević za njezin debitantski film 'Lijepo mi je s tobom, znaš'.