Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski savez za rijetke bolesti predstavio film 'Dan po dan'

Dokumentarni film o rijetkim bolestima 'Dan po dan' snimljen je u koprodukciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Premijera filma zakazana je za 27. veljače, u 19 sati, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, a pozvani su predstavnici brojnih hrvatskih i stranih institucija.
vrijeme: 27.02.2015. 19 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr/

Dana 23. veljače u kinu Tuškanac u Zagrebu, održana je konferencija za novinare povodom međunarodnog Dana rijetkih bolesti.  Prisutne je pozdravila gđa Marija Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza (HFS), te ukratko predstavila projekt dokumentarnog filma o rijetkim bolestima „Dan po dan“ koji je izrađen u koprodukciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Naglasila je kako HFS ima dugogodišnje iskustvo s filmskim projektima s tematikom ljudskih prava te kako i je i „Dan po dan“ jedan od takvih projekata.

„Oboljeli od rijetkih bolesti moraju biti prepoznati u zdravstvenom i socijalnom sustavu Republike Hrvatske. Također, vrlo je značajno da ih njihova okolina prihvaća jer je ponekad samo malo dobre volje i pažnje dovoljno kako bi se oboljeli članovi njihovih obitelji osjećali bolje i živjeli kvalitetnije. Upravo to želimo pokazati našim dokumentarnim filmom o rijetkim bolestima „Dan po dan“ i potaknuti gledatelje da se zapitaju što oni mogu učiniti kako bi pomogli oboljelima u svojoj okolini“, izjavila je Vlasta Zmazek, predsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Zatim je ukratko najavila Međunarodni dan rijetkih bolesti koji se u cijelom svijetu obilježava 28. veljače a Savez tim povodom organizira nekoliko aktivnosti, od kojih je najvažnija upravo premijera dokumentarnog filma. Opširnije…