Preskočite na glavni sadržaj

Pogonator - inkubator suvremenog kazališta i plesa

Pogonator je program koji će funkcionirati kao inkubator suvremenog plesa i kazališta u nezavisnoj produkciji, a podrazumijeva prostornu, programsku, tehničku i promidžbenu podršku za projekte koji će se realizirati u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.
vrijeme: 19.02.2015.
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
url: http://www.upogoni.org

Pogonator će uključivati nove domaće produkcije, umjetničke istraživačke projekte i  izvedbe gotovih predstava domaće produkcije u domeni suvremenog progresivnog kazališta, suvremenog plesa, novog cirkusa i eksperimentalnih hibridnih, istraživačkih projekata.  Pogonator čine umjetnički projekti pojedinaca i skupina koji kroz svoj rad otvaraju kritički prostor, onaj koji propituje ustaljene forme kako umjetničkog djelovanja tako i šireg promišljanja društva, koji pronalaze nove umjetničke oblike i načine komunikacije s publikom. U program su uključeni i već etablirani autori i skupine, ali i oni mladi koji tek započinju svoj kreativni razvoj. Na taj način Pogonator funkcionira i kao platforma koja mladim umjetnicima daje relevantan kontekst i potiče na suradnju s drugim umjetnicima i skupinama, koji pripadaju različitim generacijama.

Program se ostvaruje kroz partnersku suradnju s 14 organizacija i neformalnih skupina, a uključeno je sveukupno 158 umjetnika, koji će kroz 2015. godinu ostvariti 27 izvedbi 13 gotovih predstava domaće produkcije te pet novih domaćih produkcija čije ćemo izvedbe imati također priliku vidjeti u Pogonu Jedinstvo.

Prvi projekt koji probija led programa Pogonator je plesno-multimedijalna predstava ‘Intenziteti’ koji je premijerno izveden u srijedu, 18. veljače, u 20 sativ u organizaciji udruga Freakvencija i Kamera.

Izvedbe predstave su u planirane za 19.2. i 20.2. u 20 sati, te za 3. i 4.4. u 20 sati. Autori predstave su Vedran Hleb i Vesna Mačković, za glazbu su zaduženi Alen i Nenad Sinkauz, video oblikuje Ivan Lušičić Liik, kostime Nina Nimac, a svjetlo Bojan Gagić.

Plesna entuzijastkinja Vesna Mačković, ujedno autorica i izvođačica predstave već mjesec dana sa svojom ekipom u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo proučava veze između unutarnjeg i vanjskog tijela izvođačice, te pokušava definirati, a onda i dovesti u pitanje, ove apstraktne kategorije. Načine na koje one međusobno komuniciraju, interferiraju, poništavaju se ali i nadograđuju. Izvođačica će tako plesati i riječima, svojim tekstom plesa i zvukom plesa. Ona će (iz)graditi novo tijelo od glazbe i svjetlosti.

Materijal se sastoji od sedam intenziteta kroz koje autorica prevodi sve elemente materijalnosti izvedbe u plesnu sferu. Intenziteti su postaje autoričinih suočavanja sa vlastitim ograničenjima, oni su prostori njenih intimnih otpora u koje nas autorica poziva da zajedno sa njom doživimo mogućnost vlastite transformacije.

Jedna od specifičnosti predstave je i ideja da publika plaća ulaznicu nakon odgledane predstave uzimajući u obzir vlastiti životni standard i zadovoljstvo odgledanom predstavom. Naime, Vesna Mačković smatra kako umjetnost, osim izvođački, mora biti dostupna svima i financijski gledano te da publika prvo zaslužuje vidjeti što kupuje.

Kao osoba s invaliditetom autorica objašnjava i specifičnost bavljenje umjetnošću osoba s invaliditetom te koliko su kulturne institucije kod nas otvorene za osobe s invaliditetom.

- Plesači s invaliditetom imaju prilike razvijati se u IMRC-u (Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta) u sklopu Zagrebačkog plesnog centra. Također, druge radionice pokreta ili fizičkog kazališta u Zagrebačkom plesnom centru u svoje satove bez problema uključuju i zainteresirane polaznike s invaliditetom. Izvan Zagreba mislim da u Rijeci plesna skupina ‘Magija’ okuplja plesače s invaliditetom. Naše kulturne institucije jesu formalno otvorene osobama s invaliditetom, ali otvorenost u vidu slobodnog fizičkog pristupa je često problematična i onemogućena propisima o zaštiti spomenika kulture koji onemogućuju ugradnju prilaza za kolica, rampi ili liftova. U tom području vlada velika krutost sustava i nerazumijevanje onih koji pišu takve propise – objašnjava Vesna Mačković.

Još jedna domaća produkcija iz programa Pogonator koja će u veljači doživjeti svoju premijeru je projekt ‘Konverzacijski party’ grupe Rezonirati. Oni su Ivana Rončević, Luana Lojić, Antonio Kiselić Ledinsky i Marko Gutić Mižimakov, a kako stvaraju predstavu publika može pogledati na otvorenim probama od 23. do 26. veljače, od 19 do 21 sat, dok će se Veliki konverzacijski party dogoditi 27. veljače, u 20 sati.

 - S obzirom na to da su naši osobni i umjetnički afiniteti, etika, estetika i razumijevanje umjetnosti i njezine svrhe nekako kliknuli, čak se i sinkronizirali,  u raznovrsnim druženjima, malo po malo, odlučili smo nastaviti zajedno rezonirati. Jezgra smo nas četvero, ali u tijeku procesa pridružili su nam se i pružili podršku i drugi. Također, tu je i DanceLabCollective platforma kroz koju, uz Pogon, imamo produkcijsku podršku – objašnjavaju Ivana, Luana, Antonio i Marko nastanak grupe.

Grupa Rezonirati se osim dobre zabave nada i nekoj promjeni nakon premijere, a ovako objašnjavaju ideju i proces nastanka predstave:

- Konverzacijski party zapravo teško se može reći da ima oblik predstave. Mi ga radije smatramo nekim događajem koji se razvijao i dalje razvija iz alata za promjenu, za diskusiju, za stvaranje novih pravila, propitkivanja bijelih laži, akumuliranja besmislica, ponavljanja, nepovjerenja, dosade, ali i novih mjesta iz kojih rastemo i širimo se. Mjesta u kojem postoje opcije, ali (ne) i mogućnosti. Mjesta u kojem je komfor ružan i glup – objašnjava grupa.