Preskočite na glavni sadržaj

U petrinjsku galeriju vraćena slika F. Kulmera 'Sirena u Veneciji'

Slika Ferdinanda Kulmera 'Sirena u Veneciji' vraćena je u petrinjsku Galeriju Krste Hegedušića, odakle je, kao i 58 drugih umjetnina, nestala tijekom okupacije.  
vrijeme: 18.02.2015.
mjesto: Greece
url: http://bonobostudio.hr/

Gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je u utorak kako je učinjeno dobro djelo jer je vraćeno umjetničko djelo koje pripada Petrinji.

"Ponovo će stajati u našoj galeriji, a ljudima koji su učinili dobro djelo jedino možemo reći veliko hvala", rekao je prilikom primopredaje slike petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Sliku, koja je nastala 1981. godine, na sajmu umjetnina u Zagrebu na Britanskome trgu uočio je vlasnik zagrebačke Galerije "Mona Liza" Martin Henc. Kupio ju je i na internetu provjerio njezinu autentičnost te je utvrdio da je tijekom rata nestala iz Petrinje. Nazvao je Hrvatski dom u Petrinji, u čijem je sklopu i Galerija Krste Hegedušića, i rekao kako je slika u njegovoj galeriji.

Ravnateljica Hrvatskog doma Mirica Zukanović o tome je obavijestila Muzejsko-dokumentacijski centar, Ministarstvo kulture i sisačko-moslavačku Policijsku upravu, a Martinu Hencu uručila je zahvalnicu zbog iznimno plemenite geste.

Nakon Domovinskog rata, u toj su galeriji zatečene 42 umjetnine od kojih je 18 bilo oštećeno te su restaurirane, a među nestalim umjetninama je osam ulja na platnu Krste Hegedušića, po kojemu ta galerija nosi ime. (Hina)