Preskočite na glavni sadržaj

Kino Tuškanac se prisjeća Williamsa, Hoskinsa, Dee i Bacall

Zagrebačko kino "Tuškanac" svoj će ovotjedni program In memoriam posvetiti filmovima glumaca preminulih prošle godine - Robina Williamsa, Boba Hoskinsa, Ruby Dee i Lauren Bacall. 
vrijeme: 16.02.2015.
mjesto: Zagreb, Kino Tuškanac
url: http://www.filmski-programi.hr/

Robina Williamsa (1951.-2014.) gledatelji će se moći prisjetiti kroz njegovu ulogu liječnika smijehom u biografskoj humornoj drami "Patch Adams", ali i kao serijskog ubojice u prvom holivudskom visokobudžetnom filmu Christophera Nolana, psihološkom trileru "Nesanica". Taj će odabir oslikati karijeru jednog od najpoznatijih i najpopularnijih američkih komičara i glumaca, s obzirom da se proslavio podjednako ulogama u komedijama i ozbiljnim dramskim repertoarom.

Iz filmografije 'najvećeg glumca među naturščicima', Boba Hoskinsa (1942. -2014.) izabrani su "Kapetan Kuka" i "Gospođa Henderson vam predstavlja". Prvi, u režiji Stevena Spielberga, prikazuje koliko je taj engleski filmski, televizijski i kazališni glumac i redatelj i epizodnim ulogama pridonosio vrijednostima filmova, a u drugom, Stephena Frearsa, pojavljuje se kao kao impresario specifičnog londonskog kazališta.

Filmska karijera glumice i ljudskopravaške aktivistkinje Ruby Dee (1922.-2014.) započela je potkraj pedesetih u uspješnoj i nagrađivanoj filmskoj verziji broadwayske drame "Grozd na suncu", koja će ju predstaviti u ciklusu. Kao i u kazališnoj predstavi, partner u filmskoj priči o siromašnoj crnačkoj obitelji koja se teško probija kroz život, bio joj je Sydney Poitier.

Sjećanje na jednu od najvećih zvijezda iz doba zlatnog Hollywooda, Lauren Bacall (1941.-2014.) obilježit će se njezinom manjom ulogom u vrlo gledanom trileru "Misery" Roba Rainera, a u filmu "Privatni detektiv Harper" oživljava se njezin 'noirovski dark lady' duh, ovaj put uz Paula Newmana. (Hina)

Program