Preskočite na glavni sadržaj

Austrija - Veze / razgovor s Borisom Podreccom

Razgovor s istaknutim austrijsko-slovenskim arhitektorm Borisom Podreccom održat će se 20. veljače 2015. u 18 sati, u Baunet Cafeu, u Muzeju suvremene umjetnosti, povodom zatvaranja izložbe Petera Koglera, a kao najava izložbe 'Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse' u MSU-u.
vrijeme: 20.02.2015.
mjesto: Zagreb, Baunet Cafe, MSU

Boris Podrecca govorit će o svom radu – od samih početaka kada je njegov učitelj u Trstu bio konstruktivistički umjetnik a kasnije i student na Bauhausu August Černigoj – sve do najnovijih arhitektonskih ostvarenja od kojih se ističe projekt stanice metroa u Napulju u suradnji s multimedijskim umjetnikom Peterom Koglerom.

Razgovor s arhitektom vodit će ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, i kustosica izložbe Petera Koglera, mr. sc. Snježana Pintarić, najavljuju iz Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.
 
Peter Kogler intenzivno je prisutan na međunarodnoj sceni u posljednjih tridesetak godina gdje je prepoznat kao jedan od najistaknutijih predstavnika srednje generacije austrijskih umjetnika. Svoj umjetnički put započinje usvajajući tradiciju konceptualne i medijske umjetnosti i razvijajući svoja umjetnička istraživanja na području presijecanja različitih disciplina i medija – performansa, videa, filma, slikarstva, kompjutorske umjetnosti, skulpture i arhitekture. Peter Kogler rođen je u Innsbrucku, Austrija 1959. Radio je kao profesor na Akademiji likovne umjetnosti u Beču od 1993. do 2005. Od 2008. radi na Akademiji likovne umjetnosti u Münchenu. Živi i radi u Beču.
 
„Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ (BAUNET) izložba je koja će biti održana u Muzeju suvremene umjetnosti od 9. svibnja do 26. srpnja 2015. godine. Ova izložba prikazati će radove umjetnika i arhitekata iz naše regije koji su se školovali na znamenitoj međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, a dolaze iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije : August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. Istraživanjima su obuhvaćeni koncepti i pedagoške metode rada škole Bauhaus i utjecaji na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa arh. Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B. Projekt je ostvario potporu iz europskog fonda Program Kultura 2007. – 2013.